Barcelona

Les bosses de plàstic dels comerços s'hauran de pagar a Catalunya

La bossa de plàstic de nanses s'haurà de pagar a partir de l'any que ve. La mesura anirà inclosa als pressupostos de la Generalitat per l'any que ve a proposta d'Iniciativa per Catalunya. Aquesta norma impedeix donar la bossa de forma gratuïta. El supermercat haurà de carregar-ne el cost al client o bé la regalarà com un descompte al preu final. Es vol persuadir el consumidor d'agafar bosses descontroladament davant l'alt valor contaminant que té el plàstic, segons ha explicat el diputat d'Iniciativa per Catalunya-Verds Daniel Pi.

Actualitzat
Aquesta esmena té com a objectiu "visualitzar el cost" de les bosses de plàstic amb nanses distribuïdes en els comerços i contribuir a l'objectiu de reduir-les fins a un 30% el 2009 i fins al 50% el 2012.

Actualment, algunes cadenes de supermercats ja descompten o fan pagar el preu de les bosses de plàstic, després d'acordar-ho voluntàriament amb l'Agència de Residus de Catalunya. Segons Daniel Pi, cada comerç establirà els seus propis mecanismes per adaptar-se a la mesura, que es preveu que entri en vigor a principi de 2009.

També ha afegit que amb aquesta mesura "no es tanca el procés" per reduir les bosses de plàstic i que, en funció dels resultats obtinguts, s'estudiaran altres eines que permetin una "regulació específica".

El grup ecologistes per Catalunya s'ha manifestat aquest matí davant del Parlament i considera que la mesura és insuficient i reclamen una ecotaxa per pal·liar els costos de tractament que té la bossa de plàstic.
Anar al contingut