Imatge de la biblioteca Agustí Centelles de Barcelona.
Imatge de la biblioteca Agustí Centelles de Barcelona. (Foto: bauenblog.info)
Barcelona

Les biblioteques de Barcelona detecten una pèrdua d'un milió d'euros en material per culpa de robatoris i no retorns

Les biblioteques de Barcelona han detectat que han perdut un milió d'euros en material en robatoris i no retorns. La Guàrdia Urbana ha obert una investigació per trobar el grup de lladres.

RedaccióActualitzat
El consorci de biblioteques de Barcelona han detectat una disminució del fons bibliotecari. Concretament, han perdut un milió d'euros en llibres. La principal causa d'aquesta pèrdua és un grup de lladres que es dedica a robar material, sobretot audiovisual, per revendre'l en el circuit de segona mà. Una altra causa són els 23.000 usuaris que tenen documents que no han tornat i estan a fora de termini.

Segons una denúncia presentada a la Guàrdia Urbana, a la qual ha tingut accés Europa Press, la xarxa de biblioteques de la ciutat ha calculat que li falten almenys 59.000 documents, per un valor de 700.000 euros. A aquesta quantitat se li ha de sumar el material robat, que encara no ha estat calculat.

La gerent del consorci, Assumpta Bailac, ha explicat a Europa Press que la pèrdua de tot aquest material "representa un impacte important en el funcionament de les biblioteques". Ha destacat, però, que són poques les persones que cometen aquests delictes ja que tenen més de quatre milions i mig de préstecs cada any i 880.000 usuaris.

Nou usuaris imputats

La Guardia Urbana ja ha començat a investigar aquests fets per tal de trobar els lladres. Segons Bailac, el motiu pel qual han denunciat aquesta pèrdua de fons bibliogràfic ha estat que "hi ha poques persones que han fet dels robatoris a les biblioteques el seu 'modus vivendi'". Els lladres s'emporten normalment novetats de sèries i pel·lícules per vendre-les. Per això, la Guàrdia Urbana ha començat a contactar amb empreses de compra-venda, per avisar-les que, si compren material de biblioteques, poden ser còmplices d'un delicte.

A més, la policia ha imputat nou usuaris amb carnet que tenen documents que sumen una quanitat de 400 euros. Hi ha usuaris que tenen entre 15 i 30 documents valorats en 800 euros.

Per evitar aquests delictes, les biblioteques reforçaran la seguretat, com, per exemple, posant un segell en un lloc més visible, controlant millor que les alarmes funcionin correctament i començant una campanya de conscienciació del fet que els llibres són recursos públics i són de tots. Finalment, la responsable del Consorci ha assegurat que no vol que s'adoptin mesures "excessivament radicals de control de les biblioteques perquè perjudiquen la idea que la biblioteca és un espai obert".
Anar al contingut