Interior de la Biblioteca de les Franqueses del Vallès, inaugurada el maig del 2020 (ACN / Jordi Pujolar)

Les biblioteques catalanes unifiquen el catàleg, accessible amb un carnet universal

Els préstecs es poden gestionar per internet i els documents es fan arribar a qualsevol dels més de 400 equipaments que hi ha a Catalunya

Laura GalanActualitzat

Des d'ara, ja es pot accedir des de qualsevol punt de Catalunya als 15 milions de llibres i documents dels fons de totes les biblioteques públiques. L'acord entre la Generalitat i la Diputació de Barcelona per crear un catàleg únic dona resposta a una de les principals reivindicacions dels usuaris.

Fins ara, com que el sistema de biblioteques el porten les dues administracions -a Barcelona són de la Diputació i a la resta de Catalunya, de la Generalitat-, una persona no podia buscar un llibre que estigués a qualsevol lloc. Sí que es podia fer anant a la biblioteca en alguns casos, però era un procés complicat i lent.

El que canvia és que qualsevol persona pot, des de casa seva, consultar una base de dades i demanar llibres o documents siguin on siguin i, a més, el procés no ha de tardar més d'una setmana. És l'evolució d'un sistema d'organització que va començar fa molts anys.

 

 

La unificació dels catàlegs i la creació de la xarxa única accessible per a tots els ciutadans porta per nom Atena. Els préstecs es podran gestionar per internet i el sistema aprofitarà les balises internes per fer arribar els documents arreu del territori.

Com buscar i obtenir un document al catàleg Atena? Mira-ho aquí:
 


També s'unifiquen els quatre milions de carnets de biblioteques existents i a la llarga es crearà un carnet únic del Sistema de Biblioteques Públiques de Catalunya.

La nova xarxa compta amb 429 equipaments -417 biblioteques i dotze bibliobusos. Hi ha dotze milions de llibres i la resta és material audiovisual i sonor. 

La presentació d'aquest nou sistema s'ha fet a la Biblioteca Corró d'Avall, a les Franqueses del Vallès, perquè va ser l'única que es va obrir el 2020. Un any en què aquests equipaments van ser essencials per cuidar la salut cultural de la població, amb un augment de les peticions via internet del 300 per cent.

Mira aquí l'exemple de la biblioteca de Palafrugell, al Baix Empordà:
 

 

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut