L'estany Rosell
L'estany Rosell
Tavascan

Les aigües tornen a ser transparents a l'estany Closell, a Tavascan

La transparència de les seves aigües havia desaparegut des de la dècada dels 80, quan s'hi va introduir el barb roig, un gran depredador de truites, d'amfibis i dels crustacis que mantenien a ratlla la vegetació dels fons lacustres

RedaccióActualitzat
A l'estiu del 2013 es posava en marxa el projecte pilot Limno Pirineus, del programa Life de la Unió Europea per a la conservació d'ambients aquàtics d'alta muntanya. L'objectiu era tornar els estanys al seu estat natural.

La transparència de les seves aigües havia anat agafant un color verd des de la dècada dels 80, quan s'hi va introduir el barb roig, un gran depredador de truites, d'amfibis i dels crustacis que mantenien a ratlla les algues i en general tota la vegetació dels fons lacustres.

Des que van començar, fa dos anys, els treballs d'eliminació del barb roig a l'estany Closell, l'evolució del color verd de les seves aigües, cap a la gairebé transparència que mostra ara, és una prova de l'eficàcia de la restauració de l'ambient aquàtic d'alta muntanya.

La brigada de pescadors del projecte Limno Pirineus, que actua periòdicament en el llac, per eliminar el barb roig, s'ajuda de diferents arts de pesca. Marc Ventura, biòleg del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, explica com ha evolucionat l'aspecte del llac:

"El que sorprèn és la velocitat extraordinària de superació de la fauna autòctona dels estanys,  fins al punt que ens hem trobat que aquest estany després de tres estius de treballar-hi presenta les característiques naturals de les aigües d'alta muntanya."

Inicialment els biòlegs van anar pescant barbs rojos a un ritme d'un miler al dia. A mesura que han minvat, ara no arriben a les quatre captures per setmana. El barb capturat és sacrificat, mentre amfibis com tritons i granotes, i les larves es retornen al llac.

Gairebé 30 mesos després d'haver començat la captura del barb roig a l'estany Closell, els científics calculen haver-ne eliminat el 99% de la població.

I com a conseqüència d'aquesta efectivitat, cada dia creix la quantitat i l'acció de crustacis com la puça d'aigua, que són els principals aliats dels científics en la recuperació de l'estat natural dels llacs.

Anar al contingut