Mural de Lina Badimon
Mural de Lina Badimon, pintat per l'artista Raquel Ruiz a l'Escola Ferrer i Guàrdia de Nou Barris

Les 5 científiques catalanes que protagonitzen murals escolars contra l'efecte Matilda

La iniciativa CientífiqArt pretén reivindicar aquestes investigadores i apropar-les al públic situant les seves imatges en llocs assequibles a tothom

Xavier DuranActualitzat

Lina Badimon Maestro, directora del programa Cardiovascular a l'Institut de Recerca de l'Hospìtal de Sant Pau, i la matemàtica Maria Montserrat Capdevila d'Oriola, la primera professora d'Astronomia General i Física del Globus a la Universitat de Barcelona, són les científiques que ja tenen un mural a l'exterior de dues escoles de Barcelona. Estrenen així la iniciativa CientífiqArt, que té com objectiu apropar científiques catalanes al públic.

En total seran cinc les científiques que tindran el seu mural gràcies al projecte "CientífiqArt: Murals de científiques catalanes", que té per objectiu donar visibilitat, valorar i reivindicar aquestes investigadores pioneres.

Els murals estaran a l'abast del públic en parts exteriors d'escoles de Barcelona a les quals aquestes científiques han estat lligades.

El projecte l'ha impulsat el Grup de Perspectiva de Gènere en la Ciència de l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) i l'acció s'emmarca dins de la Setmana de la Ciència a Catalunya, que aquest any arriba a la 26a edició i se celebra del 12 al 21 de novembre. També compta amb el suport de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

El projecte va néixer a partir de l'exposició Científiques Catalanes 2.0, que pretén mostrar la importància de les dones científiques de Catalunya.

Gràcies a aquesta iniciativa, en el marc de la Nit de la Recerca del 2020, es va engegar la creació de murals de dues científiques catalanes: Elena Maseras Ribera, nascuda el 1853 a Vila-Seca i primera dona matriculada en medicina a la UB, i Maria Assumpció Català i Poch, nascuda a Barcelona el 1925, astrònoma i primera doctora en matemàtiques per la UB. Els murals es van pintar a dues escoles de primària al barri de Sant Martí de Barcelona i a Ulldecona.

A partir d'aquí, el projecte es va desenvolupar amb l'elecció, per part de l'alumnat de les escoles i instituts participants i amb l'ajuda dels docents, d'una científica que tingués algun vincle amb el centre on es pintaria.


Normalitzar la presència de dones científiques

Els alumnes van redactar-ne les biografies, que s'inclouran en una guia turística que recollirà les ubicacions i fotografies d'aquests murals. Es podran descarregar gratuïtament i hi haurà una versió en audioguia.

Els dos primers murals, pintats per l'artista Raquel Ruiz, corresponen a Lina Badimon i Maria Montserrat Capdevila. La doctora Badimon va néixer a Barcelona el 1953 . És fisiòloga i va dirigir l'Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC-CSIC), integrat ara a Institut de Recerca de l'Hospìtal de Sant Pau. Entre molts altres treballs destaca la invenció de la càmera Badimon, una eina indispensable en els estudis d'aterotrombosi. El mural es troba a l'Escola Ferrer i Guàrdia, de Nou Barris.

Mural Maria Montserrat Capdevila
El mural de Maria Montserrat Capdevila, també de Raquel Ruiz, a l'Escola Calderón de la Barca, de Nou Barris (ACCC)

A l'Escola Calderón de la Barca, també de Nou Barris, es pot veure el mural dedicat a Maria Montserrat Capdevila. Va néixer el 1905 a Cabestany, al Rosselló, si bé la seva família ja s'havia establert a Barcelona. El 1928 es va llicenciar en Ciències Exactes a la UB, on seria, anys més tard, la primera dona a exercir com a professora en les assignatures d'Astronomia General i Física del Globus.

Les altres tres científiques que aviat tindran el seu mural són: Dolors Riera Aleu, nascuda a Barcelona el 1857, primera dona llicenciada en Medicina de l'estat espanyol, triada per l'Institut Bernat Metge, de Sant Martí; Margarita Wirsing Bordas, nascuda a Sant Feliu de Guíxols el 1911 i primera dona llicenciada en Física i Química de l'estat espanyol, que serà al centre Maristes Sants-Les Corts; i Marta Estrada Miyares, oceanògrafa i biòloga marina nascuda el 1946 a Granollers. El seu mural es podrà veure a l'Escola Alexandre Galí, de Ciutat Vella.

Amb aquests murals es pretén normalitzar la presència del gènere femení en la percepció que la població té d'una persona científica i proporcionar models femenins en ciència propers a la gent jove, perquè s'hi puguin identificar.

Per avaluar aquest darrer efecte, tant abans com després que es pintessin els murals, els alumnes van participar en l'experiment Draw a Scientist, que consisteix a dibuixar una persona del món de la ciència, sense especificar-ne el gènere.

El que es vol esbrinar és si la seva percepció va canviar després de participar en el projecte i si hi havia més equilibri en la tria d'una figura associada molt sovint a homes. Així es vol afavorir que es trenqui amb l'anomenat efecte Matilda o d'invisibilització de les dones en l'àmbit de la ciència.

 

ARXIVAT A:
CiènciaIgualtat de gènere
Anar al contingut