Les 30 propostes per millorar la sanitat pública que els experts presenten al govern
Cua per fer-se PCR a l'exterior del CAP Sant Pere de Reus (ACN/Eloi Tost)

Les 30 propostes per millorar la sanitat pública que els experts presenten al govern

La primera, que condiciona les posteriors, és la d'augmentar el pressupost en 5.000 milions d'euros en 5 anys

El govern ha rebut el pla per a la transformació del sistema de salut que ha dissenyat el comitè d'experts, amb 30 propostes per posar al dia aquest servei públic, per enfortir-lo i fer-lo més eficaç". La primera, augmentar en 5.000 milions d'euros el pressupost de Salut en 5 anys.

Pressupost per posar-se al dia

Aquesta és la primera de les 30 propostes fetes pel comitè d'experts. És un 40% més del que té actualment, i el que es demana històricament per arribar a nivells de països europeus amb sistemes de salut semblants al català.

Com aquesta, la majoria de mesures són reclamacions històriques del sector per modernitzar i fer més eficient el sistema. Manel del Castillo, gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu, i un dels participants en l'informe, ha puntualitzat que moltes de les propostes no són cap sorpresa, sinó velles reivindicacions per millorar i actualitzar un model que ja és bo.

"No són mesures que no s'hagin parlat altres vegades, no hi ha grans innovacions. A nosaltres ja ens agrada el model que tenim, creiem que és un bon model, però hi ha coses que després de 30 o 40 anys és necessari millorar-les."

El document estructura les mesures en 8 blocs: finançament suficient, salut pública sòlida, modernització de la gestió de centres, model assistencial integrat, lideratge professional, participació ciutadana, recerca i innovació competitives i transformació digital.

Es destaca la necessitat de més professionals sanitaris, amb millors condicions laborals i econòmiques i amb més capacitat per gestionar i organitzar la seva feina. I es posa especial èmfasi en l'atenció primària.

El coordinador de l'informe, Antoni Trilla, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, juntament amb Del Castillo, l'ha entregat al president de la Generalitat aquest dilluns, i ha afegit que espera que aquestes propostes serveixin de guia per damunt dels canvis de govern que hi puguin haver.

"El que ens interessa molt és que aquest informe serveixi com a guió i persisteixi en el temps independentment dels diferents govern que hi pugui haver en el nostre país."

L'arribada de la Covid va posar al descobert punts febles del sistema. Com l'Agència de Salut Pública i la Xarxa de Vigilància Epidemiològica, que després d'anys de retallades, no estaven preparades per fer front a una pandèmia.

Preparar-se per al futur

El document planteja enfortir-les i tenir el sistema preparat per a futures emergències. També es planteja reformular l'atenció a les persones que viuen en residències o als més vulnerables, potenciar la recerca i la transformació digital i fins i tot millorar la formació universitària actual.

El comitè d'experts va iniciar la seva tasca fa uns dos mesos per encàrrec del govern. Ara, les 30 propostes tècniques les estudiarà un comitè interdepartamental per decidir quines són factibles i tirar-les endavant.

En l'informe lliurat aquest dilluns hi han participat 29 representants de tots els àmbits de la sanitat catalana. I tant Trilla com del Castillo han destacat el consens a què han arribat els professionals i el món sanitari a l'hora de proposar les mesures. Del Castillo ha afegit que també hi ha un ampli consens social i polític per transformar el sistema, afavorit per la situació que la pandèmia ha fet aflorar.

 

informe-comite-experts-v6 by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
Anar al contingut