L'escriptor Jordi Coca a la presentació de la reedició de la seva obra 'L'Emperador', a la nau Comanegra. Pla mig. Horitzontal.
L'escriptor Jordi Coca a la presentació de la reedició de la seva obra 'L'Emperador', a la nau Comanegra. Pla mig. Horitzontal.

L'editorial Comanegra reedita 'L'Emperador', de Jordi Coca, en el vintè aniversari de la seva publicació

ACN Barcelona.-L'editorial Comanegra ha reeditat enguany 'L'Emperador' (1997), de Jordi Coca, amb motiu del vintè aniversari de la seva publicació. Es tracta d'una de les obres més significatives de la trajectòria de l'autor, però de les menys conegudes pel públic. 'L'Emperador' té lloc a la Xina del segle XVII i narra les aventures de Suen, un jove orfe i humil, que decideix emprendre un llarg viatge a la recerca de l'emperador. L'argument, però, només és una excusa que Coca fa servir per reflexionar sobre els temes universals presents en el conjunt de la seva obra: el viatge vital, la recerca de la utopia i el poder i la corrupció política. Tot i no tractar-se d'un relat autobiogràfic, sí que existeix una forta connexió entre els anhels personals de l'autor i la travessia del jove Suen. 'L'Emperador' és una obra clau per entendre l'obra de Coca. Segons ell, li va permetre "descobrir de què havia de parlar".

L'acte ha comptat amb la presència de Joan Sala, director de l'editorial Comanegra, i Francesco Ardolino, filòleg i autor del pròleg d'aquesta edició. Destino va publicar 'L'Emperador' fa 20 anys, al 1997, però el llibre va desaparèixer del mercat només dos mesos i tres edicions després, quan l'editorial va passar a formar part del grup Planeta i tot el seu material va quedar paralitzat en magatzems durant un any. Al 2000, Proa va treure de nou el llibre en el marc d'una col·lecció que finalment no va tirar endavant. Tot plegat, ha fet que aquesta obra de Jordi Coca caigués en l'oblit fins enguany. Ara, l'editorial Comanegra, que té com a prioritat la recuperació d'autors rellevants de la literatura catalana, ha reeditat 'L'Emperador' en una edició molt cuidada. Compta, d'una banda, amb el pròleg d'Ardolino, que destaca com el personatge "es despulla a través del seu camí experiencial" i la portada de l'artista María Eugenia Manrique, que consisteix en la paraula "emperador" escrita a mà amb cal·ligrafia xinesa. Coca ha explicat que el context social i polític actual pot portar a un lectura diferent de l'obra. Segons ell, quan es va publicar per primera vegada, es vivia un moment d'il·lusió, dins la "idea pujoliana d'oasi català", mentre que ara tenim "una societat convulsa, amb conflictes greus i on la corrupció és evident". Així doncs, l'actualitat "és més semblant al món del protagonista de la novel·la". Coca considera que, així com Suen es pregunta les causes últimes de tot el que viu, també els lectors poden començar a preguntar-se les causes del context actual. Per a l'autor, aquesta obra és clau en la definició de tot el que va escriure després. "Representa el moment en el que vaig començar a sentir-me còmode amb mi mateix", afirma. Coca reconeix en 'L'Emperador' un punt d'inflexió en la seva obra. "Els arguments trepidants han deixat d'interessar-me. La meva narrativa ha tendit cap a llocs molt petits", ha conclòs.

Anar al contingut