Les plataformes de finançament col·laboratiu fan d'intermediari entre inversors privats i persones que necessiten un crèdit
Les plataformes de finançament col·laboratiu fan d'intermediari entre inversors privats i persones que necessiten un crèdit

L'economia col·laborativa també arriba al crèdit de consum

Les plataformes de finançament col·laboratiu comencen a introduir-se a Catalunya

Actualitzat

Les plataformes de finançament col·laboratiu comencen a introduir-se aquí, però són moltes als Estats Units, Alemanya o França. A diferència d'un banc convencional o una financera en línia, aquestes plataformes fan d'intermediari entre inversors privats i persones que necessiten un crèdit.

És el cas de Younited Credit Espanya, especialitzada en crèdits al consum a particulars.

Xavier Pallàs, director general de Younited Credit Espanya

"Quan volem anar de viatge, busquem vols, hotels. També comparem si volem una assegurança, però quan necessitem un crèdit anem al nostre banc i agafem el primer que ens donen. I un crèdit és molt car. El que volem és que el consumidor pugui triar."

 

 

A les oficines d'aquesta financera d'origen francès ja gestionen 10 milions d'euros de crèdits al consum, tot i que només fa set mesos que van aterrar aquí. Es dediquen als crèdits col·laboratius. Capten inversors particulars i fons i ofereixen als que demanen un crèdit millors condicions que els bancs i, sobretot, rapidesa en la decisió. En alguns casos, com aquest, la plataforma està supervisada pel Banc d'Espanya, com qualsevol banc. En altres casos, la supervisió és a càrrec de la CNMV. En qualsevol cas, els experts alerten que cal tenir clar amb qui s'està treballant.

Ester Oliveras, professora Economia i Empresa UPF

"Cal anar amb compte perquè hi ha molts tipus diferents de plataformes i cadascuna té les seves caracterítiques especials. El nivell de regulació és important."

 

 

Escoles com la d'Osteopatia de Barcelona també opten per oferir noves fórmules als seus alumnes per pagar-se els cursos. En aquest cas, els alumnes acostumen a ser professionals de la salut, la majoria fisioterapeutes. Són cursos de dos anys i d'un preu elevat que cal pagar de cop i no tothom disposa dels diners per finançar-los. Molts d'aquests alumnes han aconseguit, aquest any, un crèdit per finançar el màster a través d'una altra plataforma en línia de finançament participatiu, Zank. Una "start-up" catalana que capta inversors per després oferir el finançament de cursos a través de les escoles de negocis, universitats i centres formatius.

Oriol Chimenos, cofundador de Zank

"El que passa és que si l'estudiant no és del banc o de l'entitat que treballa amb l'escola, el procés pot alentir-se força, dues o tres setmanes. Nosaltres donem resposta automàtica en el 95% dels casos, i l'alumne pot saber gairbé de manera instantània si pot finançar el seu curs."

És una plataforma de finançament participatiu. Fan de pont entre estudiants que volen finançar els estudis i inversors que busquen més rendibilitat amb  un risc baix. El secret d'una morositat que no arriba a l'1% és triar bé els centres educatius i disposar d'una tecnologia d'anàlisi de risc que permet en només 15 segons saber si el possible client és prou solvent. Però també diversificar cada inversió en molts crèdits.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut