Un cotxe elèctric carregant la bateria a la plaça Catalunya de Girona (ACN / Aleix Freixas)
Un cotxe elèctric carregant la bateria a la plaça Catalunya de Girona

L'avisador acústic en els cotxes elèctrics serà obligatori perquè els sentin els cecs

A partir del mes de juliol, el sistema avisador acústic dels cotxes híbrids i elèctrics no es podrà apagar per tal que els vehicles siguin perceptibles per als vianants

Agustí FornéActualitzat

Des de l'estiu del 2019, els vehicles elèctrics han de sortir de fàbrica amb un dispositiu sonor perquè els vianants els percebin. Fins ara, no era obligatori activar-lo, però a partir del juliol ho serà. Aquest avisador acústic farà que siguin perceptibles per a les persones invidents.

A la ciutat hi ha cada cop més cotxes elèctrics, però les bicicletes, patinets elèctrics, segways o bicitaxis han complicat encara més la mobilitat urbana per a les persones amb discapacitat visual.

Un equip de TV3 ha acompanyat Anaís García, responsable de la unitat d'autonomia personal de l'ONCE, pels carrers de Barcelona:

 

 

El fet que els vehicles elèctrics siguin silenciosos genera un problema per a les persones cegues. "Hem de pensar que tenim integrat tots que un cotxe fa soroll, i, per tant, que desaparegui de cop pot ser un xoc important", apunta el coordinador de seguretat viària del Servei Català de Trànsit, Òscar Llatje. Des de l'ONCE lamenten que l'avisador acústic no el portin també els patinets i les bicicletes elèctriques.

El sistema d'avís acústic (AVAS, en la sigla en anglès) només s'activa quan els cotxes van a menys de 20km/h, perquè, a més velocitat, amb el fregament de les rodes amb el terra n'hi ha prou perquè els cotxes siguin reconeguts.

El so té una intensitat d'entre els 56 i els 75 decibels, que permet avisar els vianants o ciclistes sense arribar a ser molest per als veïns.

 

Un vehicle elèctric en un punt de recàrrega
Un vehicle elèctric en un punt de recàrrega (ACN / Estefania Escolà)

 

ARXIVAT A:
TrànsitMobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut