Barcelona

L'Audiència de Barcelona ordena investigar per primer cop a l'Estat els crims de la Guerra Civil

L'Audiència de Barcelona ha reobert la causa derivada de la querella presentada pels familiars pels bombardejos a Barcelona per part de l'exèrcit italià entre els anys 1936 i 1939. Es tracta de la primera vegada que la justícia ordena investigar els crims de la Guerra Civil Espanyola.

Catalunya RàdioActualitzat
L'Audiència de Barcelona ha reobert el cas derivat de la querella pels bombardejos de l'aviació feixista italiana sobre la ciutat de Barcelona i altres punts de Catalunya entre els anys 1936 i 1939. I és que considera que els fets que s'hi descriuen poden ser constitutius dels delictes contra la humanitat i crims de guerra.

En una resolució, que no es pot recórrer, el tribunal admet les diligències d'investigació que demanaven les famílies querellants, agrupades sota el paraigua de l'Associació Altraitalia, i ofereix a l'Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat la possibilitat de presentar-se en la causa com a perjudicats i plantejar les reclamacions que es considerin oportunes.

Es tracta de la primera vegada a l'Estat en què un tribunal accepta aplicar la legislació internacional sobre crims de guerra i contra la humanitat per investigar la guerra civil.

L'advocat Jaume Asens, un dels que ha interposat la querella, ha destacat la importància que s'hagi admès a tràmit la querella, que, segons diu, "contribueix a aixecar el mur d'impunitat" al voltant dels crims de la Guerra Civil i reobrir el debat de la memòria històrica.

Familiars de víctimes dels bombardejos de l'aviació feixista italiana sobre la ciutat de Barcelona i altres punts de Catalunya durant la Guerra Civil van presentar la querella contra els comandaments italians responsables d'aquestes accions per crims de guerra a l'Audiència de Barcelona després que l'Audiència Nacional de Madrid va resoldre que no és competent per investigar aquests fets.

Els denunciants consideren que els bombardejos contra la població civil, que entre el 1937 i el 1939 van causar més de 4.700 morts a Catalunya, van ser il·legals, ja que no hi havia cap declaració de guerra entre Espanya i Itàlia. Al·leguen també que les ciutats bombardejades no eren zones del front de guerra i que l'únic que perseguien aquestes accions bèl·liques era aterrir la població civil.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut