Barcelona

L'atur augmenta de nou al febrer en 13.400 persones a Catalunya, però ho fa d'una manera més suau

Les llistes de l'atur han tornat a augmentar al febrer, però d'una manera més suau de com ho van fer a principis d'any. A Catalunya s'han registrat 13.400 aturats nous, cosa que engreixa el nombre de persones que busquen feina fins a tocar els 600.000. Al conjunt de l'Estat, ha crescut a un ritme similar. Segons les dades de l'Institut d'Estadística, al febrer s'han apuntat 82.000 persones a les llistes de l'atur. D'aquesta manera, al conjunt de l'Estat n'hi ha més de 4,1 milions. L'atur ha crescut a totes les comunitats autònomes excepte a les Illes Balears, on s'ha reduït. En xifres absolutes, més de la meitat dels nous aturats provenen del sector serveis.

Actualitzat
El mes de febrer ha comportat a Catalunya un augment de 13.404 persones a les llistes de l'atur. Això suposa un increment d'un 2,3% respecte al mes anterior, amb la qual cosa la xifra total d'aturats s'ha situat en les 597.287 persones, segons les dades fetes públiques pel Ministeri de Treball i Immigració. Tot i la dada negativa, la nova alça del nombre d'aturats del febrer mostra un alentiment respecte a mesos anteriors. Amb tot, Catalunya és la tercera comunitat autònoma on ha crescut més l'atur, superada només per Andalusia i el País Valencià.

En el conjunt de l'Estat, l'atur ha pujat en 82.132 persones al febrer, gairebé la meitat que el 2009, i ara suma 7 mesos a l'alça. La xifra s'ha engreixat un 2,03% respecte al gener, de manera que el volum total de desocupats s'ha situat en 4.130.625 persones, el seu nivell més alt en tota la sèrie històrica comparable, que arrenca el 1996, segons el ministeri de Treball i Immigració.

La pujada de la desocupació d'aques febrer ha estat inferior a la de l'any passat, quan es van sumar en un sol mes 154.058 aturats més. Malgrat això, es tracta del segon augment més fort de l'atur en un mes de febrer dins de la sèrie històrica i del setè mes consecutiu en què s'incrementa la desocupació registrada a l'antic INEM.

Més atur entre les dones


L'atur va pujar al febrer en els dos sexes, tot i que una mica més entre les dones, amb 41.675 noves aturades respecte al gener (+2,1%), davant d'un increment de la desocupació masculina de 40.457 homes (+1,9%).

Per sectors econòmics, el sector serveis s'ha situat un altre cop al capdavant, sector on la desocupació ha pujat en 45.420 persones (+1,9%), i aglutina gairebé el 55% del total de l'increment de l'atur al mes de febrer.

El govern destaca l'alentiment


La secretària general d'Ocupació, Maravillas Rojo, ha destacat en un comunicat que tot i que persisteix l'ajust del mercat laboral, la intensitat en el creixement de l'atur és "molt més baix" que la de l'any passat. De fet, ha assenyalat que les dades del febrer constaten que es manté la tendència a la desacceleració en el creixement de la desocupació que es produeix des de fa gairebé un any. "Esperem que [aquesta tendència] ens situï aviat en els valors mitjans dels anys previs a la crisi", ha apuntat.

En els últims 12 mesos, l'atur ha augmentat en 648.766 persones, un 18,6% més. Per sexes, l'atur ha pujat més entre els homes que entre les dones, amb increments relatius del 19,6% i del 17,6%, respectivament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut