L'associació Menja't l'Alt Urgell crea set rutes gastronòmiques per vincular els productes artesans i el patrimoni local

Actualitzat

ACN La Seu d'Urgell.-L'associació de productors artesans Menja't l'Alt Urgell ha posat en marxa una nova iniciativa turística que pretén difondre conjuntament la tasca de la seva vintena d'integrants i el patrimoni cultural de la comarca. Amb aquest objectiu, i de la mà d'un projecte finançat amb fons europeus, s'han creat fins a set rutes d'un dia que inclouen la visita a diverses explotacions i equipaments museístics de la zona, a més d'un dinar elaborat amb productes de proximitat. Ara, un cop definides, l'entitat treballarà per donar-les a conèixer al sector de les agències de viatges i de les revistes especialitzades, amb qui també preveu organitzar-ne alguna a mode de prova pilot.

Potenciar l'olfacte pels pobles de la vall de la Vansa i Fórnols i descobrir al mateix temps l'ofici tradicional de les trementinaires és una de les noves propostes turístiques de l'associació Menja't l'Alt Urgell, que ha dissenyat set rutes diferents per donar a conèixer els productes artesans i el patrimoni de la comarca. D'aquesta manera, n'hi ha una de centrada en la recuperació del patrimoni alimentari, a través de visites a explotacions ramaderes, mentre que una tercera marida vi d'alçada amb formatge i coca dels raiers. De fet, la producció d'altura i l'àmbit dels làctics és l'eix d'una altra de les propostes que s'hi ofereixen.El procés de fermentació del pa, la cervesa i, com no podia ser d'una altra manera, el formatge també es donen a conèixer conjuntament en el marc d'aquesta iniciativa. Aquest darrer producte també es la base d'una altra ruta que passa pels municipis situats al sud de la comarca i on també es visita un obrador que elabora patates xips artesanes. Finalment, la darrera proposta està centrada en el patrimoni gastronòmic de la Seu d'Urgell i inclou un maridatge de formatge amb infusions del Pirineu.Les rutes han estat creades de forma conjunta amb l'equip del MEDFEST-MED, a través de l'Observatori d'Alimentació de la Universitat de Barcelona. A més, també hi ha col·laborat el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Turisme Seu i la Diputació de Lleida. La coordinadora d'aquest projecte d'àmbit europeu, Margalida Mulet, ha explicat que el que es busca és potenciar el turisme sostenible a través de la gastronomia, per tal d'oferir una alternativa a la proposta de "sol i platja". En aquest sentit, ha explicat que la idea de les rutes ha sorgit del treball conjunt que s'ha dut a terme amb l'associació de productors i artesans i que la seva finalitat és que el visitant "entengui el territori i contextualitzi el producte".Per la seva banda, un dels integrants de Menja't l'Alt Urgell, Salvador Maura, de la Formatgeria Mas d'Eroles, ha dit que un cop dissenyada la proposta de rutes, aquestes s'hauran de "vendre" a les agències de viatges i diversos touroperadors. Per aquest motiu, plantegen la possibilitat d'organitzar-ne alguna, en format prova pilot, amb persones provinents d'aquest sector, a més de les vinculades a les revistes especialitzades. Tot i això, aquestes ja es poden contractar a través de la web de l'entitat per un preu de 40 euros per adult, 20 per als infants de sis a onze anys i gratuït -a excepció del restaurant- pels menors de sis anys.

Anar al contingut