Polèmica aplicació de mòbil de l'LFP
Polèmica aplicació de mòbil de l'LFP

L'app de la Lliga de Futbol pot espiar els bars a través del micròfon del mòbil

La Lliga de Futbol Professional assegura que ho fa per perseguir els bars que pirategen les transmissions dels partits

Actualitzat

Polèmica per l'aplicació de mòbil de la Lliga de Futbol Professional perquè espia els bars amb el micròfon del telèfon dels usuaris que se l'han descarregada. Hi ha 10 milions de persones que s'han descarregat l'aplicació.

La Lliga admet que una de les opcions per instal·lar l'app ho explica, però molts usuaris la cliquen sense llegir-se-la. La Lliga aclareix que només ho fan per perseguir la pirateria dels establiments.

 

 

 

A partir d'ara, mentre mirem un partit de futbol en un bar podem estar fent d'espies per a la Lliga de Futbol Professional. Com? Doncs si tenim instal·lada al nostre mòbil l'app oficial.

L'avís ha sortit a la llum arran del canvi de la llei de protecció de dades, fa 15 dies, que obliga la Lliga ha explicar amb detall les condicions d'ús i com fa servir les dades personals dels usuaris.

 

Aquest cap de setmana experts en dret i tecnologia han alertat a través de Twitter que la Lliga pot usar la teva geolocalització per saber si estàs en un bar, i el teu micròfon per esbrinar si aquell bar ha pagat el cànon per tenir senyal dels partits en directe o no.

Una estratègia que segons Santiago Ferré, cap assessoria jurídica de l'Agència Catalana de Protecció de Dades li sembla desproporcionada.

"La invasió per la privacitat de les persones és tremenda perquè suposa que en qualsevol moment qui gestiona aquesta aplicació pot situar en l'espai una determinada persona, si està en el bar a una hora, si segueix estant al cap de dues... si cada setmana segueix un determinat patró de conducta."

Aquest ús dels micròfons i de la posició de l'usuari podria vulnerar drets fonamentals.

La LFP, diu que no ho ha usat

La Lliga ha assegurat avui a TV3 que, des que aquest mecanisme ha entrat en funcionament fa 15 dies amb el canvi de la llei de protecció de dades, no s'ha usat el micròfon per espiar els bars.

 

 

En la nota que la LFP ha emès en la seva pàgina web matisa alguns aspectes. Diu que només activarà els micròfons i el geolocalitzador durant les franges horàries en què es disputin els partits. I, a més, afegeix que la Lliga no pot accedir als fragments d'àudio captats pel micròfon perquè es converteixen automàticament en un codi binari.

Dubtes sobre la privacitat

Però en una aplicació que tenen instal·lada més de 10 milions de persones aquesta coincidència aixeca molts dubtes sobre una possible vulneració de la nostra privacitat.

Per exemple, poden escoltar el que les converses de l'usuari? Segons Carles Garrigues, director del màster de desenvolupament de mòbils a l' UOC, s'utilitza una tecnologia similar al Shazam.

"No és que des del nostre micròfon ens estiguin escoltant, sinó que fan un procés molt similar al que fan a Shazam, l'aplicació que detecta la cançó que estàs escoltant, aquí la tecnologia és la mateixa."

I usar el micròfon de l'usuari és legal? Sí, sempre que s'utilitzi per les funcionalitats que s'han autoritzat. De fet, hi hi ha milers d'aplicacions al mercat que actualment ho fan.

Condicions generals d'ús

En el moment d'instal·lar l'app de la Lliga l'usuari ha d'acceptar les condicions generals d'ús que permet a la Lliga fer servir les dades personals, també les obtingudes a través del micròfon i la geolocalització del mòbil.

Passos a seguir:

Quan baixes l'aplicació de l'LFP has d'acceptar, com passa amb tantes altres, les normes i condicions d'ús. Aquest és un pas que pràcticament es fa sense llegir-ne els termes.

Però si ho fem, comprovem que l'aplicació et demana utilitzar el micròfon del teu telèfon i el geolocalitzador per obtenir informació i localització dels partits que estàs seguint en directe.

Però si no s'accepta l'aplicació es pot instal·lar igualment.

 

 

La Lliga diu que vol controlar el frau dels establiments que no paguen el cànon per tenir el senyal dels partits en directe. Diuen que els suposa unes pèrdues de 150 milions d'euros a l'any.

 

ARXIVAT A:
Televisió
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut