Un fotograma del vídeo reivindicatiu on surten diversos pagesos i ramaders aplaudint
Al vídeo hi participen pagesos i ramaders joves, entre els quals hi ha formatgeres, pastores, pagesos, viticultors i horticultors, entre d'altres (Pagesia Jove del Priorat)

"L'aplaudiment" sarcàstic de la pagesia jove del Priorat en un vídeo viral i reivindicatiu

Reivindiquen el conreu de la terra i la gent que la treballa en un vídeo sarcàstic amb missatges com "teniu un mòbil de mil euros, però un producte artesà de qualitat us sembla car"

Anna Bonet Martínez

"Un aplaudiment als que compreu la verdura més bonica i després és pur verí", i un altre "per als il·luminats que ens imposen plaques solars en terres conreables i ens deixen les ermes de decoració." Amb aquest sarcasme, la Pagesia Jove del Priorat s'adreça als consumidors, als visitants i a les administracions que no cuiden prou la terra i que, en comptes d'ajudar-los, els dificulten la feina amb paperassa i despeses.

El vídeo s'ha publicat aquest dissabte i, tot just 24 hores després, ja havia arribat a més de 7.800 reproduccions. Aquests joves pagesos i ramaders reivindiquen els productes artesans locals: "Un aplaudiment als que veniu a fer-vos la foto quan floreixen els arbres; quan toqui comprar les ametlles, mirareu que siguin d'aquí, oi?". 

S'adrecen, per exemple, als que miren el vídeo amb un mòbil de mil euros, però després "un producte artesà de qualitat els sembla car".


Aquestes bufetades de realitat les diuen mirant a càmera diversos pagesos i ramaders joves, entre els quals hi ha formatgeres, pastores, pagesos, viticultors o horticultors, que treballen a la Vilella Baixa, a Porrera, a la Figuera o als Guiamets. "Som present i volem futur", afirmen, i afegeixen: "Ja no podem continuar mirant cap a una altra banda."

Es dirigeixen, sense embuts, a consumidors i visitants: "Volem que entenguis que estimar-te la terra és valorar-nos a nosaltres" perquè insisteixen que "les lleis actuals, la indústria alimentària, les grans superfícies i els intermediaris no la cuiden". I apel·len als gestos quotidians i als hàbits de consum, perquè "amb ells estàs donant el teu vot al món que vols." 

Un fotograma del vídeo reivindicatiu on apareix una pagesa amb un tomàquet a la mà
El vídeo apel·la a fer gestos quotidians i hàbits de consum que demostrin que s'estima la terra (Pagesia Jove del Priorat)

Crítica als entrebancs que els posen les administracions

Però també tenen un missatge molt clar per a les administracions "que fan veure que ens donen tot el seu suport, però només rebem paperassa, entrebancs i despeses", i reclamen accés a l'habitatge: "Un aplaudiment a la gent que no voleu que morin els pobles, però que no doneu accés a l'habitatge o a les terres als joves que volem quedar-nos."

També critiquen la "privatització i espoli de l'aigua" perquè asseguren que hipoteca el futur de la pagesia i la ramaderia a la comarca. Per últim, demanen als ciutadans que per "estimar la terra de veritat" comprin, preguntin, s'assocïn, recomanin i s'interessin. 

El vídeo ha estat realitzat per la productora de Flix Lupini & Ratini Produccions Siderals, que ja va fer triomfar amb prop de 20.000 reproduccions un anunci d'una botiga de roba infantil amb un vídeo reivindicatiu dels nens de poble.

 

 

 

ARXIVAT A:
AgriculturaRamaderia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut