Pla tancat de la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), Maria Àngels Barberà, durant la presentació del debat sobre …
Pla tancat de la directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), Maria Àngels Barberà, durant la presentació del debat sobre els riscos de la tecnologia de reconeixement facial. Imatge del 30 de juny de 2021. (Horitzontal)

L'APDCAT alerta dels riscos que amaguen els sistemes de reconeixement facial en el marc del Mobile

ACN Barcelona.-L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha alertat aquest dimecres dels riscos que amaguen els sistemes de reconeixement facial en el marc del Mobile World Congress, un esdeveniment on l'ús d'aquesta tecnologia està precisament consolidat. En un debat organitzat al Four Years From Now (4YFN), la directora de l'organisme, Maria Àngels Barberà, ha posat en relleu els avantatges d'aquestes noves eines, tot i que ha remarcat la necessitat que s'elabori una normativa europea que tingui en compte "tant el desenvolupament com els drets de les persones". Els experts que han participat en la trobada han apuntat en la mateixa direcció, tot subratllant que la reacció ha de ser "immediata" per "no arribar més tard que la tecnologia".

Durant la presentació de la jornada, Barberà ha fet esment de les diferents aplicacions que té la tecnologia de reconeixement facial, recordant que aquesta eina encara ha de fer front a "una forta oposició" al món occidental. "Aquestes pors tenen fonaments sòlids [...] sent la vigilància massiva l'aplicació més controvertida", ha comentat. Davant aquest escenari, la directora de l'APDCAT creu que la intel·ligència artificial té marge per seguir avançant, sempre que ho faci "respectant els drets i llibertats de les persones".També s'han sentit opinions similars en el debat posterior que han protagonitzat la coordinadora de Xnet, Simona Levi, i el director tècnic d'Herta Security, Carles Fernández. Levi ha defensat que el procés de digitalització ha de tenir "els humans al centre", que es respecti la privacitat de les persones i que l'administració actuï amb transparència. "Lamentablement, sovint passa el contrari", ha afegit.Per la seva banda, Fernández ha exposat quins han estat els avenços en el camp de la intel·ligència artificial i com s'hauria de regular el seu ús. "El reconeixement facial és una bona eina; l'important és l'ús que en fem", diu. En aquest sentit, apunta que la regulació en l'àmbit europeu va "en la bona línia" per definir en quins supòsits es podria fer ús d'aquesta tecnologia, que van des del camp de les emergències fins a la recerca de criminals o de persones desaparegudes.Qui ha tancat l'acte ha estat el catedràtic d'enginyeria informàtica i director de la càtedra Unesco de la Protecció de Dades de la Universitat Rovira i Virgili, Josep Domingo. Durant la seva intervenció, Domingo ha comentat que, ni les distopies que s'han escrit durant els últims anys, s'havien imaginat sistemes de reconeixement facial. "Si les haguéssim tingut a l'abast, segurament les històries haurien sigut molt més terrorífiques del que semblen", ha comentat.Per aquest expert, la proposta de regular l'ús de la intel·ligència artificial és positiva, ja que permetria arribar a temps i evitar que futurs desenvolupaments no estiguin sotmesos a regulació. "Durant molts anys hem tingut absència de regulació, però això ha canviat; sempre és millor arribar tard que mai", ha conclòs.L'acte d'aquest dijous ha comptat amb l'assistència d'una vuitantena de persones, tot i que també s'ha pogut seguir en línia.

Anar al contingut