L'AP-7, tallada a les Terres de l'Ebre per pagesos descontents amb els acords amb el govern
Pagesos tallant l'AP-7 a l'Ampolla aquest dimecres (Jordi Marsal/ACN)

Jornada de cues quilomètriques a l'AP-7 a les Terres de l'Ebre pel tall de la pagesia

El sindicat Asaja, principal promotor del tall a l'Ampolla, creu que els acords verbalitzats al Parlament no solucionen els seus problemes reals i reivindica ser present a les negociacions

RedaccióActualitzat

Els agricultors han aixecat, als volts de les vuit del vespre d'aquest dimecres, el tall que mantenien a l'AP-7 entre l'Ampolla i l'Aldea des de primera hora del matí, que provoca retencions quilomètriques en tots dos sentits durant tot el dia.

Les noves tractorades dels pagesos han arribat l'endemà del ple monogràfic sobre la pagesia al Parlament. Pagesos i ramaders de les Terres de l'Ebre adverteixen que les "propostes buides" no els faran callar. 

A la protesta a l'AP-7 al Baix Ebre s'hi han sumat també talls intermitents a l'N340 durant tot el dia.

La protesta ha estat promoguda pel sindicat de pagesos Asaja, amb el suport de Plataforma Pagesa a les Terres de l'Ebre i les cooperatives d'oli del Baix Ebre i el Montsià. 

Veuen els acords amb el Departament d'Acció Climàtica positius però insuficients, perquè, asseguren, no resolen les seves problemàtiques. 

Segueixen reclamant uns preus justos per a la pagesia, més control de les importacions extracomunitàries, més seguretat per evitar robatoris al camp, i menys burocràcia.

Asaja també reivindica una millor representació de les organitzacions agràries. Estan molestos perquè no se'ls ha convidat al ple, malgrat que en alguns punts del país, com a les Terres de l'Ebre o Tarragona, són segona força; i, per això, reclamen ser presents a partir d'ara a les negociacions amb la conselleria. 

Els pagesos descontents amb els acords tallen l'AP-7 a l'Ampolla
Concentració de tractors abans de començar la marxa lenta cap a l'Ampolla (3Cat)

Volen fets, no paraules

Aquest dimarts uns 200 pagesos van portar les seves reivindicacions a les portes del Parlament coincidint amb el ple monogràfic de la pagesia.

El món agrari i ramader va voler fer sentir, de manera sorollosa, el seu descontentament amb la classe política.

La secretària d'Asaja a Tarragona, Cecília Castelló, recorda que calen mesures efectives per enfrontar la crisi al sector primari. S'ha mostrat decebuda, però expectant amb els resultats del ple, perquè cal esperar a les votacions de propostes concretes que es faran aquest dijous.

"La conselleria es va reunir amb els sindicats que tenen representativitat i amb la Plataforma Pagesa. Van arribar a uns acords que són insuficients. Ens sembla una rentada de cara. No s'ha parlat dels preus, del control de les importacions... Sabem que des de la conselleria no ho poden solucionar tot, però hi ha d'haver compromisos per abordar-ho. Volem que es votin mesures reals i factibles, que atenuïn els problemes."

Els pagesos confien que s'aprovi el canvi de nom de la conselleria, la reestructuració de l'ACA per tenir-hi representació pròpia i la creació d'una comissió parlamentària sobre les seves demandes.

Però amb això no n'hi ha prou, sobretot després que el conseller refredés l'opció de posar en marxa de manera imminent la finestreta única per simplificar els tràmits. Pel camp és essencial reduir la burocràcia que els desborda i poder fer servir l'aigua necessària per regar malgrat la sequera.

El col·lectiu de treballadors de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha demanat aquest dimecres que la seva feina deixi de ser una eina llancívola per obtenir rèdits particulars per part de sectors econòmics, polítics i socials. En un manifest han reclamat que no es qüestionin les persones al capdavant de la gestió de la sequera, la feina dels quals respon a "criteris tècnics i científics".  
 

Els pagesos descontents amb els acords del ple de la Pagesia tallen l'AP-7 a l'Ampolla
Una vintena de tractors fan una marxa lenta cap a l'AP-7, a l'Ampolla (3Cat)
ARXIVAT A:
AgriculturaRamaderia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut