El director de la Fundació Joan Oró, Joan Oró Trilla, en la presentació de l'Any Oró a la Delegació del Govern a Lleida.
El director de la Fundació Joan Oró, Joan Oró Trilla, en la presentació de l'Any Oró a la Delegació del Govern a Lleida.

L'Any Oró prepara diferents activitats durant el 2023 per apropar la figura i el llegat científic del bioquímic lleidatà

Actualitzat

ACN Lleida - El programa de l'Any Joan Oró, que commemorarà el 2023 el centenari del naixement del bioquímic lleidatà Joan Oró i Florensa, pretén apropar a tots els públics el llegat científic i els valors personals d'aquesta figura cabdal en l'estudi de l'origen de la vida. Amb aquest objectiu, s'han previst diferents activitats que es duran a terme durant l'any vinent, principalment a Catalunya però també a l'estranger, com ara cicles de conferències, una exposició itinerant, un projecte educatiu o diferents publicacions, entre moltes altres iniciatives. La commemoració de l'Any Oró està impulsada pel Departament de Recerca i Universitats i la Fundació Joan Oró, amb el suport de diferents institucions, organismes i entitats privades.

Aquest dilluns s'ha presentat a Lleida el programa per commemorar l'Any Oró, amb la participació del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, el comissari de l'Any Joan Oró, el divulgador científic Joan Anton Català, i Joan Oró Trilla, director de la Fundació Joan Oró, entre altres autoritats.

Fins al moment, s'han previst una cinquantena d'activitats que es duran a terme durant el 2023 però s'estima que seran més les que s'aniran duent a terme. La majoria es faran en territori català però també n'hi ha de previstes a l'estranger. L'objectiu és donar a conèixer la figura de Joan Oró; apropar a tots els públics l'enigma sobre l'origen de la vida i la cerca en altres planetes; despertar en el públic l'emoció per la vida i celebrar-la, incentivar vocacions científiques.

La commemoració de l'Any Joan Oró vol fer arribar a tots els públics la figura de Joan Oró i Florensa (1923-2004), tant per les seves importants aportacions científiques com per la seva trajectòria vital que permet difondre valors clau com ara la humilitat, l'emprenedoria, la valentia o la recerca com a instrument per fomentar la pau al món.

"Tenim una enorme oportunitat de posar una de les figures científiques de més prestigi que hi ha hagut al segle XX al lloc que toca", ha afirmat el comissari de l'Any Oró, Joan Anton Català. De la seva banda, el conseller Nadal ha dit que "l'Any Oró és la suma d'energies molt diverses que conflueixen en la voluntat de fer un any rodó i, d'aquesta manera, assegurar que no només és una eufòria momentània, sinó que l'Any Oró és fa amb voluntat perquè quedin coses".  

Joan Oró va marcar fites històriques en l'origen de la vida al planeta Terra. Entre les seves aportacions científiques, destaca el descobriment de la síntesi de l'adenina, un maó fonamental de l'ADN i del metabolisme cel·lular, en els condicions que regnaven en la Terra primitiva, així com l'assessorament a la NASA en l'anàlisi de les mostres lunars de les missions 'Apol·lo' i els experiments de cerca de via que les naus 'Víking' van efectuar a Mart.

Cicle de conferències

Per al primer trimestre del 2023, s'ha programat un primer cicle de conferències que se celebraran a Lleida i Barcelona amb la col·laboració de la Fundació 'La Caixa' i que, entre d'altres conferenciants, comptaran amb un científic de referència de l'estudi de l'origen de la vida i que va conèixer personalment a Joan Oró com és Antonio Lazcano, actualment membre del Col·legi Nacional i Facultat de Ciències UNAM (Universitat Nacional Autònoma de Mèxic).

També hi participaran altres investigadors de rellevància internacional com ara John Sutherland, del Laboratory of Molecular Biology de Cambridge, un dels científics actuals més importants a nivell mundial pel que fa a la bioquímica de l'origen de la vida, així com Lisa Kaltenegger, directora de l'Institut Carl Sagan de la Universitat de Cornell, i referent pel que fa a la cerca de vida fora de la Terra.

Així mateix, les universitats i els centres de recerca de Catalunya treballen amb l'Any Joan Oró en un altre cicle de conferència al voltant de la figura i dels valors del cèlebre bioquímic que tindrà lloc per tot el territori català.

Fora de Catalunya, la transcendència internacional de la figura de Joan Oró es traduirà en un cicle de conferències organitzat per la Universitat de Houston, on el bioquímic lleidatà va iniciar una destacada carrera científica que el va portar a fundar el Departament de Ciències Biofísiques d'aquesta prestigiosa universitat americana. La ISSOL (Societat Internacional para l'estudi de l'origen de la vida i d'astrobiologia) també s'afegeix a l'Any Joan Oró. Així mateix, se celebraran dos actes a Bèlgica i als Estats Units, a càrrec de les delegacions del Govern en en els respectius països.

Exposició itinerant

Una altra de les activitats principals de l'Any Joan Oró serà l'exposició sobre aquesta figura, de caràcter itinerant i adreçada a tots els públics, que inclourà un recorregut sobre la vida, l'obra científica i els valors de Joan Oró, i sobre la temàtica de l'origen de la vida i la cerca de vida fora de la Terra, i l'estat actual de les investigacions sobre aquest àmbit científic.

L'exposició, que ocuparà aproximadament uns 280 m2, contindrà elements provinents del fons del llegat de Joan Oró, una important presència de material audiovisual, una ambientació temàtica i tot un seguit de components interactius per facilitar la immersió dels visitants. L'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de Lleida serà el primer espai que acollirà la mostra, que està previst que s'inauguri el setembre del 2023. Posteriorment, l'exposició visitarà altres ciutats del país.

Projecte educatiu 'Missió Joan Oró'

La commemoració també inclourà el projecte educatiu 'Missió Joan Oró'. Es crearà un web on s'indexin els continguts de caràcter educatiu que es creïn amb motiu de l'Any Joan Oró, i de forma molt especial els preparats pel Departament d'Educació. Aquests materials estaran adreçats tant a docents com a alumnes de tots els cicles educatius.

Publicacions i audiovisuals

En el marc de l'Any Oró, també s'han previst diferents publicacions com ara la reedició actualitzada del llibre biogràfic sobre Joan Oró, publicat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Així mateix, es publicarà un llibre commemoratiu, que combinarà textos amb fotografies inèdites o poc conegudes el científic lleidatà, material que aportarà la Fundació Joan Oró. També es publicarà un llibre infantil, un còmic juvenil i un joc de sobretaula, per arribar al màxim de públic possible. D'altra banda, es produirà material audiovisual sobre la figura de Joan Oró i de la qüestió de la vida, adreçat a tots els públics i que es distribuirà a través de les xarxes socials i plataformes digitals.   

Altres activitats

L'Any Oró és un programa viu que s'alimentarà també d'actes organitzats per entitats i institucions d'arreu del país. Així, el Festival d'Astronomia del Montsec 2023 estarà dedicat a la figura de Joan Oró, del qual el científic va ser un gran impulsor. També s'han previst visites guiades a l'Observatori del Montsec per conèixer els telescòpics robòtics, un dels quals porta el nom de Joan Oró. El Museu de l'Aigua de Lleida oferirà activitats familiars al voltant de l'exposició que acull 'Joan Oró, el científic de la vida'.  La iniciativa de divulgació 'La Ciència al carrer' de Lleida també posarà especial èmfasi en la figura d'Oró. A la vegada, la Paeria també prepara sessions escolars relacionades amb la ciència.

Altres de les activitats previstes, seran l'entrega del Premi Joan Oró a la Comunicació i Divulgació científica; la projecció al Geoparc Orígens de l'audiovisual 'L'origen de la vida'; Alcanó i Torrebesses repassaran els orígens del científic amb la mostra 'Segrià, els orígens de Joan Oró'; l'IRBLleida donarà a conèixer al públic jove l'experiència de Joan Oró en la pròxima edició de la Nit de la Recerca, la Setmana de la Ciència 2023 es dedicarà a la seva figura, i també s'oferiran activitats d'observació del cel, al Parc Agrobiotech Lleida i a les poblacions d'Àger i Sant Esteve de la Sarga.      

Altrament, el Museu de Lleida prepara una exposició amb artistes americans que van conèixer Oró; els instituts Joan Oró de Lleida i Martorell celebraran la commemoració amb els seus alumnes, i també es faran diferents rutes científiques dedicades a la figura de Joan Oró, entre moltes altres propostes que es durant a terme durant l'any vinent. Així mateix, es posarà en valor la figura i llegat científic d'Oró en l'acte de lliurament dels Premis Nacionals de Recerca.

Ampli suport institucional

La commemoració de l'Any Joan Oró, a càrrec del Departament de Recerca i Universitats i la Fundació Joan Oró, compta amb un ampli suport institucional, així com amb la col·laboració de la Fundació 'la Caixa' i de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), entre altres institucions, organitzacions i empreses. El Departament de Recerca i Universitats aportarà 250.000 euros a la commemoració.

Una trajectòria dedicada a la ciència

Joan Oró i Florensa va néixer a Lleida el 26 d'octubre del 1923. Llicenciat en ciències químiques a la Universitat de Barcelona, el 1952 va emigrar als Estats Units. Es va doctorar en bioquímica al Baylor College of Medicine de Houston (1956) i va ser nomenat catedràtic de la Universitat de Houston (1963).

Oró va escriure més de 350 articles, diversos llibres i monografies sobre l'origen de la vida o l'exploració de l'espai. Va col·laborar en diferents projectes de la NASA, com ara el projecte 'Apol·lo' per a l'anàlisi de les roques i altres mostres de materials lunars o el programa 'Viking' per al desenvolupament d'un instrument per a l'anàlisi molecular de l'atmosfera i la matèria de la superfície de Mart. També va ser membre de la Junta Espacial de l'Acadèmia Nacional de Ciències, que assessora al govern dels EUA sobre els projectes espacials.

Anar al contingut