Pujalt

L'Anoia tindrà el primer aerogenerador de propietat col·lectiva

Pagat per centenars de persones, produirà prou energia elèctrica per a més de dues mil famílies, en un model empresarial molt diferent de l'habitual

RedaccióActualitzat

El primer molí generador d'energia pagat i instal·lat per un grup de ciutadans i no pas per una companyia elèctrica s'instal·larà a Pujalt, a l'Anoia. La idea és poder produir energia neta de forma col·lectiva. És un tipus de projecte molt comú a altres llocs d'Europa o els Estats Units, però aquí tot just es comença ara.

Estarà enmig d'un camp de cereals i tindrà una potència d'entre dos i tres megawatts, prou per alimentar més de dues mil famílies. Una sola màquina envoltada de 80 molins dels parcs eòlics de la zona. Aquest nou aerogenerador forma part del projecte "Viure de l'Aire del Cel" i serà el primer de propietat compartida. El promotor, Josep Puig, destaca que és una concepció de la producció energètica molt diferent a l'habitual:

"El sistema energètic espanyol està en mans de molt poques empreses i el que volem es, avui que disposem de tecnologies a l'abast de la població, fer una apropiació social d'aquestes tecnologies igual que ens hem apropiat dels telèfons mòbils."

Han trigat 4 anys a obtenir l'autorització per instal·lar el molí i ja compten amb les aportacions de 266 persones, que han reunit gairebé un milió i mig d'euros. Expliquen que són un grup d'amics interessats en les energies renovables, i que estan molt orgullosos de participar en un projecte especial com aquest, que, segons diuen, permet la democratització de l'energia.

Des de fa 4 anys, la instal·lació de parcs eòlics està paralitzada. Actualment a tot l'Estat hi ha una potència de 20.000 megawatts. Catalunya, que inicialment havia estat pionera en aquest sector, té 1.200 mw instal·lats, però té capacitat per quadruplicar aquesta potència.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut