Barcelona

L'ANC vol que la cadena humana per la independència superi els 400 quilòmetres

L'ANC ha explicat com serà la cadena humana que es farà la Diada de l'11 de Setembre per reivindicar la independència de Catalunya. Cobrirà els més de 400 quilòmetres que hi ha entre Alcanar i la Jonquera. S'inspira en la "Via Bàltica", que van fer Estònia, Letònia i Lituània el 1989 per demanar la independència de la Unió Soviètica.

RedaccióActualitzat
L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha explicat com serà la cadena humana que està organitzant per a la Diada de l'11 de Setembre amb l'objectiu de reivindicar la independència de Catalunya. "Ja que la manifestació de la Diada de 2012 va ser perfecta -va mobilitzar més d'un milió de persones a Barcelona- i les coses perfectes no es poden millorar, aquest any hem decidit fer un pas més i assumir el repte logístic i polític de formar una cadena humana que serà històrica", ha afirmat la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, en roda de premsa.

La cadena tindrà més de 400 quilòmetres i recorrerà Catalunya de punta a punta. És la distància entre les localitats d'Alcanar, al Montsià, fins a la Jonquera, a l'Alt Empordà, amb un total de 86 municipis. "Això demostrarà que som un poble organitzat, que sap desenvolupar els seus projectes, perquè aquesta cadena estarà situada a meitat de camí entre la Diada de 2012 i la consecució de la independència", que l'ANC entén que ha de tenir lloc "no més enllà del 2014".

Per dissenyar aquesta acció, l'ANC s'ha inspirat en l'anomenada "Via Bàltica": una cadena humana de 680 quilòmetres que va travessar els tres països bàltics unint les seves capitals en un gest per demanar la independència de l'antiga Unió Soviètica. A Estònia hi van participar unes 150.000 persones, que van cobrir una distància de 215 quilòmetres, segons ha assegurat Henn Karits, diputat del primer congrés del Front Popular d'Estònia.

L'ANC ha proposat aquesta acció, batejada com la "Via Catalana", "per internacionalitzar encara més la demanda catalana de disposar d'un Estat propi", i "si la gran manifestació de la Diada del 2012 ja va servir per passar d'una Catalunya autonomista a una altra de sobiranista, aquesta ha de tenir com a objectiu que se celebri la consulta amb una pregunta clara, de sí o no a la independència". "De manifestacions, a Barcelona se n'han fet moltes, però de cadena humana que recorri el país de punta a punta seria la primera", ha dit Carme Forcadell.

L'ANC obrirà la inscripció de participants per a la cadena humana els primers dies de juliol. Els ciutadans podran escollir el "tram" on volen ser, i si ja està cobert seran assignats a altres trams. La cadena es començarà a fer a primera hora de la tarda de l'11 de setembre. L'ANC ha fet una crida perquè aquesta vegada siguin els ciutadans de Barcelona i de l'àrea metropolitana els que es desplacin a altres municipis per ajudar a cobrir les àrees amb poca població.

Per organitzar aquest esdeveniment i fotografiar-lo adequadament, l'ANC contractarà "més de vint mitjans aeris", que es complementaran amb equips terrestres per fer fotos panoràmiques, que seran "de les més grans que s'han fet mai".

Encara que l'ANC no s'atreveix a quantificar el nombre de persones necessàries per cobrir els 400 quilòmetres i fer que la cadena sigui un èxit, Forcadell ha apuntat que "com a mínim esperem que hi participin el mateix nombre de persones que van sortir al carrer en la Diada de 2012, si bé esperem que n'hi haurà moltes més, ja que cada dia hi ha més independentistes".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut