Barcelona

L'ANC i Òmnium donen suport condicionat al nou 9-N i demanen unitat als partits i eleccions abans de tres mesos

RedaccióActualitzat

L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han fet públic aquest migdia el suport condicionat a la consulta del 9 de novembre a canvi que es convoquin eleccions abans de tres mesos. Ho han fet a l'acte central de la campanya unitària "Ara és l'hora", en una concentració a la plaça de Catalunya de Barcelona que ha aplegat unes 110.000 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana.

Un parell d'hores abans de l'acte s'ha començat a aplegar gent a la plaça amb samarretes grogues, senyeres i estelades. També s'hi han vist pancartes que exigien als polítics unitat i que no defalleixin en el procés sobiranista. La plaça de Catalunya, i també el començament del Passeig de Gràcia i de la Rambla de Catalunya, s'han omplert amb milers de persones, que han reclamat repetidament "unitat" als partits polítics.

L'acte s'ha obert amb el vídeo del Poblenou del Delta, on el cap de setmana passat es van pintar les cases de groc, i s'ha llegit un fragment de la Declaració de Sobirania aprovada al Parlament el 23 de gener del 2013. La lectura l'han feta l'actriu Carme Sansa, Germà Bel i Eduardo Reyes, portaveu de l'entitat Súmate. Tot seguit s'ha interpretat el poema de Miquel Martí i Pol "Ara mateix", a càrrec de Lluís Llach, Sílvia Bel i Cesc Freixes.

Després de la lectura del poema, el presentador de l'acte i comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, abans de presentar Muriel Casals i Carme Forcadell, ha dit que ara és el moment de tenir confiança i humilitat i que cal que tothom faci el que li toca fer per guanyar-nos el futur.

Unitat, urnes i independència

La votació alternativa del 9-N ha rebut el suport "amb matisos" de l'ANC i Òmnium Cultural. Amb l'escenari ple amb tots els representats territorials i els integrants del secretariat de les dues entitats organitzadores de l'acte, l'ANC i Òmnium, ha pres la paraula en primer lloc Muriel Casals, presidenta d'Òmnium. Després d'agrair a totes les persones que han participat activament en la Gigaenquesta i en totes les accions que les entitats han portat a terme i a tots els assistents la seva presència, Casals ha dit que, malgrat que els últims dies han estat plens de tensió i desacords, no es pot caure en la temptació del desànim.

Casals també ha reclamat unitat als partits polítics, i ho ha fet personalitzant nom a nom a cada representant dels partits sobiranistes, als quals ha demanat que s'asseguin a la mateixa taula i refacin la unitat trencada. També ha dit que no estan disposats a fer cap pas enrere i que el 9 de novembre els catalans votaran:

"Farem tots els esforços per anar-hi tots junts, en un únic pla nítid, amb terminis clars i sota tres condicions: unitat de tots els partits, urnes de les quals surti un mandat clar i independència, si és el que la majoria dels ciutadans així ho expressa."

Forcadell exigeix unitat i eleccions abans de tres mesos

La votació alternativa del 9-N ha rebut el suport condicionat de Carme Forcadell. La representant de l'ANC ha dit que cal convertir el 9 de novembre en una mobilització per denunciar la involució democràtica de l'estat espanyol, que no deixa als catalans expressar la seva voluntat. 

Forcadell ha dit que la consulta que ha plantejat el president Mas no és la consulta que l'ANC volia. Però també ha dit que tampoc la data i la pregunta que es farà no eren les que aquesta entitat hauria volgut, si bé les accepten en pro de la unitat política i de la defensa del procés. En aquest sentit, ha reclamat als polítics que tornin a negociar i ha condicionat el suport a la consulta del 9-N a la convocatòria, abans de tres mesos, d'unes eleccions de caràcter plebiscitari:

"Donarem suport al 9-N, però exigim unitat política i que hi hagi eleccions."

I, adreçant-se directament al president de la Generalitat, Forcadell li ha reclamat que convoqui eleccions abans de tres mesos i que la primavera del 2015 ja hi hagi un nou Parlament constituït. Ha demanat que no hi hagi dilacions ni pèrdua de temps. Carme Forcadell ha fet un discurs dur i directe en què ha demanat repetidament als representats polítics unitat per tirar endavant unes eleccions plebiscitàries referendàries per decidir el futur de Catalunya.

Ni Casals ni Forcadell s'han posicionat sobre la possibilitat de fer una llista conjunta ni sobre qui n'hauria de formar part o si l'Assemblea estaria disposada a canviar els estatuts per ser-hi.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut