Barcelona

L'ANC diu que cal complir la legalitat catalana i no tanca la porta a la desobediència per fer la consulta

L'ANC diu que cal complir la legalitat catalana i no tanca la porta a la desobediència per fer la consulta

RedaccióActualitzat

Les dues cares públiques dels artífexs de la V, Muriel Casals, presidenta d'Òmnium, i Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, són les protagonistes del dia després de la històrica V als carrers de Barcelona. Totes dues han enviat a través dels mitjans un missatge de satisfacció, agraïment i determinació per "construir un nou país".

En una entrevista conjunta a "El matí de Catalunya Ràdio" i a "Els matins de TV3", les presidentes de l'ANC i Òmnium Cultural s'han mostrat molt satisfetes per la manifestació de la Diada i han explorat el futur que espera a Catalunya els pròxims dos mesos.

Sense alternativa a la consulta

Les dues presidentes han deixat clar que no veuen cap altra via que la de votar el 9-N. Conscients, però, que el més probable és que el Tribunal Constitucional suspengui la llei de consultes a petició del govern espanyol, Forcadell i Casals aposten per "obeir la legalitat catalana" i no tanquen la porta a la desobediència, un crit que es va poder sentir durant la manifestació de la V.

Al plató d'"Els matins", la presidenta d'Òmnium no ha volgut parlar de desobediència, tot i que ha remarcat que la consulta "s'ha de fer sí o sí". Carme Forcadell ha estat més clara:

"El món ha avançat molts cops amb moviments de desobediència."

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana ha posat d'exemple la lluita de les dones per poder votar, la dels negres pels drets civils als Estats Units i la dels insubmisos catalans per posar fi al servei militar obligatori.

"Rajoy no ho vol atendre, però ho sent"

Més sobre l'escenari futur que encara Catalunya: Muriel Casals destaca que "Espanya té un problema molt greu", però té la recepta per combatre'l: "Se soluciona votant". La presidenta d'Òmnium assegura que el president espanyol, Mariano Rajoy, "no ho vol atendre, però ho sent", en referència a la mobilització ciutadana, i li demana, un cop més, que transigeixi amb la consulta.

Si no ho fa, Casals l'avisa que "la Unió Europea té molt de respecte per les normes de la democràcia". Per això li demana que deixi complir la llei que aprovarà el Parlament de Catalunya.

Des de l'ANC, Carme Forcadell és més pessimista i creu que Rajoy "farà alguna cosa perquè no votem". La presidenta de l'Assemblea nega, en aquest sentit, la possibilitat de negociar la data i la pregunta. Recorda que la van pactar sis forces polítiques i avisa que "com a poble no podem esperar més". Forcadell només veu una negociació possible:

"Estem disposats a negociar la secessió, però de cap manera una altra data i una altra pregunta."

Forcadell recorda que el Parlament de Catalunya ja va demanar votar d'acord amb la legislació espanyol i la resposta va ser negativa.

La presidenta de l'Assemblea destaca que no és un conflicte legal, sinó polític, i critica que "aquí es fan servir les lleis per frenar la democràcia".

Units cap a la independència

La presidenta de l'ANC ha volgut reforçar el missatge d'unitat que va enviar en el seu discurs durant la V. Forcadell parlava durant la Diada d'una "unitat sòlida i estable que ens farà indestructibles" i aquest divendres ha reiterat que "cal tenir molt clar que si hem arribat fins aquí és perquè hem anat tot junts".

"La unitat és la que ens portarà a la independència."

Carme Forcadell diu que no tem que s'esquerdi aquesta unitat política i també ha fet una crida al PSC perquè se sumi a la majoria parlamentària que dóna suport a la consulta. La presidenta de l'ANC ha destacat que els socialistes votaran a favor de la llei de consultes i ha enviat un missatge als dirigents del partit: "Hi ha molt ciutadans socialistes que també volen la independència de Catalunya."

Sense ball de xifres

Forcadell ha explicat, un cop més, que ni l'Assemblea ni Òmnium parlen de xifres a les seves convocatòries. Tant ella com Muriel Casals donen per bona la xifra de la Guàrdia Urbana d'1,8 milions de persones.

"Les imatges parlen per si soles."

Carme Forcadell ha afirmat que la de la Diada és "la mobilització més important de la història de Catalunya i d'Europa" i Muriel Casals ha deixat clar que "vam sortir-ne amb la impressió que el 9-N anirem a votar, això està claríssim".

La presidenta de l'ANC ha aprofitat per donar les gràcies a tothom: "És un país en marxa, amb un objectiu de tots junts."

100.000 voluntaris per arribar a tothom

La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha explicat el pla que han dibuixat les dues entitats per al futur. Assegura que "ara comença una part important de la feina".

"Hem demanat fins a 100.000 voluntaris per poder arribar a tothom, els que estan convençuts i els que encara no ho estan."

Casals diu que ara és el moment d'"escoltar quins són els somnis per al país que ens posem a construir".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut