Lleida

L'alcalde de Lleida denuncia l'arribada de temporers amb el viatge pagat des d'Andalusia

Fèlix Larrosa acusa "algun ajuntament" d'Andalusia d'haver-los pagat el bitllet, i les entitats reclamen solucions dignes per als treballadors que venen a collir fruita

Cada any van a les comarques de Lleida milers de temporers per treballar en la campanya de recollida de fruita, però alguns no arriben en massa bones condicions.

És el que els passa a unes quantes desenes, que fa dies que ja han arribat, però que no tenen lloc on anar mentre no comença la recollida, i mentrestant dormen als carrers del centre de Lleida.

És una situació que no és nova, es repeteix cada inici de campanya, i les entitats socials demanen a l'Ajuntament que s'obri abans del previst el recinte on poden instal·lar-se.

Però l'alcalde, Fèlix Larrosa, ha dit que el recinte, un pavelló de la Fira de Lleida, s'obrirà el dia que estava previst, el 3 de juny, i que no hi podran anar els que tinguin feina:

"El dispositiu del dia 3 de juny és per a persones que no poden treballar, no per als treballadors del camp. Quan vam entrar al govern ja vam veure que hi havia gent que estava fent servir els recursos públics, quan estan cobrant per pagar-se els allotjaments."

Pavelló de la Fira de Lleida que s'habilitarà com a habitatge temporal, aquest dimarts a Lleida (3Cat)

"Cada any passa el mateix; és frustrant"

Rosa Majoral, directora d'una de les entitats, Arrels Sant Antoni, denuncia que els seus recursos estan saturats i que ja no poden atendre totes les persones que arriben: 

"Les entitats socials també ens cansem de pal·liar la inoperància de l'administració. És un tema com la roda de l'hàmster, repetitiu. Cada any passa el mateix, és històric... i és frustrant."

Llibert Rexach Roure, de l'entitat Fruita amb Justícia Social, que treballa perquè es garanteixin els drets i la dignitat dels temporers, reclama que les administracions organitzin les arribades:

"El que s'ha de fer és adaptar el calendari d'obertura dels serveis municipals al calendari real del camp i, per tant, cal que el calendari es faci amb els actors implicats, amb les organitzacions de treball, de treballadors i organitzacions de pagesos, etc."

Barraca improvisada a prop del mercat del Pla de Lleida, aquest dimarts a Lleida (ACN)

Bitllets pagats per "algun ajuntament" d'Andalusia

L'alcalde de Lleida ha assegurat que els migrants que dormen al carrer han arribat d'Andalusia amb els bitllets pagats per algun ajuntament que ha volgut desfer-se'n quan s'ha acabat allà la temporada.

Larrosa no ha precisat quin és aquest ajuntament, i Fruita amb Justícia Social ha considerat que això és "una maniobra de distracció", i l'ha acusat de "desviar l'atenció amb afirmacions que no aporten solucions":  


Aquesta entitat ha anat més enllà, i ha acusat el govern municipal d'haver suspès la construcció d'un alberg a Pardinyes que havia de garantir l'allotjament d'aquestes persones:

"La seva absència condemna novament a desenes de temporers a dormir al carrer, és incomprensible que la Paeria no hagi posat en marxa cap solució alternativa."

Les entitats socials temen que la situació de precarietat dels temporers es reprodueixi al setembre, quan està previst que tanqui el pavelló de la Fira de Lleida.

El problema es tractarà en una reunió aquest dimecres a la tarda a la qual assistiran el segon tinent d'alcalde, Carlos Enjuanes, i representants de Fruita amb Justícia Social.

Temporers instal·lats a un racó del centre de la ciutat, aquest dimarts a Lleida (3Cat)
ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut