Una dona es banya al mar
La pèrdua de pes que experimentem dins l'aigua fa que es perjudiquin menys les articulacions quan es fa exercici (iStock)

L'aigua del mar ho cura tot? Mites i veritats dels seus beneficis per a la salut

L'aigua del mar no té propietats màgiques, però sí capacitats que poden alleugerir problemes de pell, facilitar l'exercici o millorar la salut mental

Paula Florit GomilaActualitzat

L'aigua del mar, a més d'H₂O, conté sobretot clorur de sodi --que és la sal comuna que fem servir per cuinar--, així com bicarbonat, bromur de potassi o sulfats de sodi, calci i magnesi. Amb això, té una acidesa --un pH-- al voltant de 8, un punt per sobre del pH del nostre cos.

Amb aquesta composició, és veritat que l'aigua del mar ho cura tot? "Si en la vida no podem dir 'mai' o 'sempre', en medicina encara menys". La doctora Susana Puig, cap del servei de Dermatologia de l'Hospital Clínic, té clara la resposta: "Rotundament, no. Si fos així, no moriríem mai." Malgrat la contundència, afegeix que és cert que banyar-se al mar té beneficis per a la salut, tant física com psíquica.
 

Quins problemes a la pell pot ajudar a curar?

Partint de la base que els beneficis són limitats, la dermatòloga apunta que les propietats antiinflamatòries del mar poden ajudar a curar un èczema a la pell o alguns casos de psoriasis.

Ara bé, Puig apunta que és difícil separar el benefici propi del mar i el benefici de la radiació ultraviolada sobre la pell. "Amb dosis per sota de la que et provoca una cremada, la radiació ultraviolada baixa les defenses i, en conseqüència, baixa la inflamació", assegura. Per això, a alguns pacients amb problemes dermatològics els prescriuen que prenguin el sol --helioteràpia--, valorant abans l'equació risc/benefici.
 

L'aigua del mar desinfecta les ferides?

"Les sals minerals, algues i extractes del mar s'han fet servir com a base de fàrmacs, però l'aigua del mar en una ampolla té poques propietats més que l'aigua de l'aixeta amb una mica de sals, que seria l'equivalent del sèrum fisiològic", apunta Susana Puig.

Una ferida petita es pot rentar amb aigua de mar, sempre que no es tracti de l'aigua bruta d'un port, per exemple, que està especialment plena de bacteris. En tot cas, la doctora torna a apuntar que la llum ultraviolada com a font de desinfecció és més efectiva que el mar.

El mar té propietats antiinflamatòries, bàsicament per la temperatura (iStock)

El mar va bé per a picades d'insectes?

L'aigua del mar, principalment per la seva temperatura, pot tenir un efecte calmant i antiinflamatori en les picades de mosquits o d'abelles. Però on realment es recomana és en les picades de medusa, en detriment de l'aigua dolça.

Així doncs, què has de fer si te'n pica una? Segons la doctora Puig, retirar-se les partícules urticants de la pell amb una targeta de crèdit en posició obliqua i aplicar aigua de mar. L'aigua dolça, diu, pot alliberar el component urticant.


En quins casos és millor no banyar-se?

Un bany al mar no és recomanable per a tothom. Per exemple, haurien d'evitar-ho les persones que acaben de ser operades, amb cicatrius de cirurgies importants, sobretot -diu la doctora Puig-- perquè l'aigua del mar no està neta del tot i és difícil separar-ne la sorra.

Tampoc és adequat per a una dona que acaba de parir submergir-se, ni al mar ni a la piscina, les primeres setmanes després del part.


El mar com a teràpia contra l'estrès

Un bany al mar també pot tenir beneficis per a la salut mental, per l'efecte relaxant que té. Per què? Valeria Betsabe, psicòloga especialitzada en "mindfulness", destaca aspectes com la sensació d'ingravidesa, que "proporciona una forta sensació de calma, tranquil·litat i benestar", el fet d'estar en contacte amb la natura o la reducció dels estímuls, que rebem de forma massiva en el nostre dia a dia.

"El nostre cervell està exposat a una gran demanda d'atenció: xarxes socials, ritmes frenètics, contaminació acústica, pressions... En canvi, a la platja no hi ha cartells publicitaris, no hi ha sorolls de cotxes... Només la vista de l'aigua i la sorra", argumenta.

Això, apunta, també ajuda a prendre consciència del moment present, el "mindfulness", que associa a més benestar psicològic: "L'estimulació sensorial d'un bany al mar --la sensació de l'aigua a la pell, l'olor de l'aire marí i la brisa a la cara-- poden despertar els nostres sentits i ajudar-nos a estar més presents al moment."

Els banys al mar poden tenir beneficis per a la salut mental (iStock)

Betsabe, coordinadora del grup de treball de "mindfulness" del Col·legi de Psicologia de Catalunya, també subratlla que el contacte amb la platja i el mar pot evocar inconscientment records de vacances, que solem associar a moments de plaer.

A més, la psicòloga destaca els beneficis d'un soroll blanc --definit com a constant i harmònic-- com és el so de les onades del mar. O la capacitat tranquil·litzadora que pot tenir posar el cap sota l'aigua, quan no sents res.

Valeria Betsabe també destaca les propietats del color blau: "Sol relacionar-se amb elements de la natura, com l'aigua i l'aire, creant associacions positives de pau i tranquil·litat. A més, inspira sentiments com l'amistat, la seguretat o la confiança".

I a tot això, s'hi afegeixen els beneficis de fer qualsevol activitat física: allibera endorfines --que "redueix la intensitat d'emocions com la ira, l'agressivitat, l'ansietat i la depressió"--, disminueix la sensació de fatiga i, entre altres coses, millora la qualitat del son.

El mar remogut en una fotografia des de l'aire
Un litre d'aigua de mar conté uns 25 grams de clorur de sodi, la sal comuna (iStock)

La flotació del mar, aliada per fer exercicis

La flotació que ens proporciona el mar, superior a una piscina, pot ser una aliada per fer exercicis dins de l'aigua. Montse Pujol, fisioterapeuta de la unitat d'esport i salut del Consell Català de l'Esport, subratlla que això pot ajudar especialment les persones amb problemes de mobilitat.

A més, el fet que pesem menys permet fer exercicis sense sobrecarregar les articulacions. Fins i tot, diu Pujol, pot millorar la funció respiratòria: "L'aigua crea una pressió sobre el cos que provoca que el diafragma pugi. I això fa que, quan estàs respirant dins del mar, et costi més, perquè el diafragma està més alt. Com has de fer un esforç per respirar, millora la funció respiratòria".

Montse Pujol, del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, afegeix que "la temperatura fresca de l'aigua afavoreix la circulació i pot ser molt bona quan tenim la sensació de cames cansades, inflades o pesades". A més, apunta que l'aigua "exerceix una pressió sobre el cos que provoca una sensació d'embolcall que ens pot donar seguretat, millora el drenatge i crea benestar".

Caminar per la sorra permet fer un bon treball que millora l'equilibri (iStock)

Més enllà del mar, subratlla els beneficis de caminar sobre la sorra. "Estimula la circulació, implica més musculatura que caminar en una superfície plana, i ens permet fer un bon treball de millora de l'equilibri, que es pot incrementar amb l'efecte de la força de les onades", explica. 

Per últim, destaca que la llum solar afavoreix la producció de vitamina D, que "és favorable per enfortir els ossos i els músculs i té un efecte positiu sobre l'estat d'ànim". 

Amb tot, les professionals recorden que els beneficis potencials de l'aigua del mar no són excusa per estar tot el dia exposat al sol. Aquests són els consells bàsics: evita-ho entre les 12 i les 4 de la tarda, no t'hi exposis més de 15 minuts sense protegir-te i posa't crema. Per això ja és una altra qüestió, que pots resoldre aquí: Com triar la crema solar i cada quant ens l'hem de posar?

I quan es marxa de la platja... una última pregunta:
 

És bo anar a dormir amb la sal al cos?

 "Malgrat que ocasionalment no passa res, jo no ho recomanaria", diu la doctora Puig. Com passa amb el sol, l'aigua deshidrata la pell, els cabells i els ungles. Per això, subratlla que després de l'exposició al mar, és important rehidratar la pell.

"Cada 21 dies, renovem la nostra pell. Quan perd greix, perd cohesió i adopta l'aspecte com d'escama. Perquè estigui cohesionada, necessites una capa lipídica que la cohesioni. I això ho produïm nosaltres, però el sabó i l'aigua deteriora aquesta capa i, per això, necessitem hidratar-nos amb greix", assegura.

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut