Els Hostalets de Pierola

"Laia", un nou primat trobat a Catalunya, revoluciona el que es coneix sobre la cadena evolutiva

La troballa de les restes d'una nova espècie de primat d'11,6 milions d'anys d'antiguitat demostra que l'ancestre de l'home era un simi petit i no de gran dimensions

RedaccióActualitzat

La troballa de l'esquelet d'una nova espècie de primat, el Pliobates Catalonie, amb característiques comunes als humans i als simis, aporta importants novetats sobre els ancestres del primer humà.

L'han batejat amb el nom de "Laia" i té una antiguitat d'11,6 milions d'anys. Els investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont l'han trobat als Hostalets de Pierola, als jaciments de l'abocador de Can Mata.

La "Laia" desmenteix la teoria sobre la mida de l'ancestre comú als humans, grans simis i mones. Aquesta troballa dóna un tomb radical al que es coneixia des de fa 50 anys sobre la cadena evolutiva entre els micos i els homínids. Si fins ara crèiem que l'ancestre comú dels antropomorfs actuals i els humans era una espècie de mida gran, com un goril·la o un orangutan, aquestes restes apunten que es tractaria d'un simi de mida petita.

La "Laia" era una femella ja gran, d'uns quatre quilos de pes i que menjava sobretot fruits madurs. Els paleontòlegs han trobat una setantena de fòssils, entre els quals hi ha restes d'extremitats i del crani del primat.

La seva estructura òssia demostra que començava a penjar-se de les branques, tot i que sobretot es movia grimpant per les capçades dels arbres.

El descobriment de la "Laia" es publica aquest divendres a la revista "Science" i canviarà per sempre la nostra manera d'entendre la ruta evolutiva.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut