Lai Ching-te, el candidat que no volia Pequín, guanya les eleccions a Taiwan

Taiwan ha optat per mantenir quatre anys més un president demòcrata i independentista i, per tant, enfrontat amb Pequín

RedaccióActualitzat

Taiwan ha celebrat aquest dissabte eleccions presidencials i legislatives. El Partit Demòcrata Progressista (PDD), actualment al poder, ha tornat a guanyar les eleccions, amb el 40% dels vots. Aquest resultat dona la presidència del país a l'actual vicepresident, Lai Ching-te, de 64 anys.

Pequín, que considera Ching-te un "greu perill" perquè defensa la independència de Taiwan, havia amenaçat obertament els taiwanesos perquè no votessin el candidat del PDD.

De fet, aquesta setmana prèvia a la jornada electoral, el règim xinès havia accentuat la seva pressió sobre Taiwan, amb el desplegament de caces de combat i vaixells militars. 

Ko Wen-je, candidat del Partit Popular de Taiwan, en el moment de votar (Reuters/Carlos Garcia Rawlins)

Els nacionalistes xinesos del Kuomintang, propers al règim de Pequín, s'han quedat a més de sis punts del partit vencedor (33,5%); el seu líder, Hou Yu-ih, de 66 anys, ja ha reconegut la victòria del seu rival i ha dit que accepta la decisió expressada pels taiwanesos a les urnes.

Per primera vegada, s'ha presentat una tercera força a les eleccions, el Partit Popular de Taiwan, que ha aconseguit més d'una quarta part dels vots (26,5%).

Tot i el canvi de president, es manté en el poder un govern partidari de la independència del país i, per tant, les tensions amb la Xina.

Lai Ching-te en el moment de la votació aquest dissabte
Lai Ching-te en el moment de la votació aquest dissabte (Reuters/Ann Wang)

Malgrat tot, Ching-te ja ha expressat el seu desig de poder reprendre el contactes amb Pequín de manera "saludable i ordenada"

Alhora, de tota manera, ha volgut mostrar-se "determinat a protegir Taiwan de les amenaces i les intimidacions contínues de la Xina".

"Esperem que la Xina entengui que només la pau beneficia les dues parts", ha afegit.

Ching-te també ha obert la porta a cooperar amb els partits de l'oposició per fer front als problemes del país.


Pequín diu que la reunificació és "inevitable"

Preguntat pel resultat de les eleccions de Taiwan, Joe Biden, president dels Estats Units, ha declarat que el seu país "no dona suport" a la independència de l'illa que la Xina considera que forma part del seu territori.

La Unió Europea ha emès una nota de premsa en què felicita "tots els votants que han participat en aquest exercici democràtic".

El govern xinès ha emès un comunicat en què afirma que la reunificació amb Taiwan és "inevitable" malgrat el resultat de les eleccions.

A la Xina, d'altra banda, l'informatiu de la televisió pública no ha fet cap referència al resultat de les eleccions de Taiwan, i l'etiqueta que en feia referència ha estat prohibida a la xarxa social Weibo

ARXIVAT A:
XinaTaiwan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut