París

L'Agència Internacional de l'Energia revisa a l'alça la demanda de petroli pel 2011 per l'onada de fred

La demanda de petroli pujarà una mica més del previst el 2011. És el pronòstic que fa l'Agència Internacional de l'Energia en un context de preus a l'alça. En el seu informe mensual sobre el mercat del petroli, l'organisme millora les expectatives finals de consum pel 2010, amb una mitjana de 87,4 milions de barrils diaris, un 3% més que el 2009. Un fet que s'atribueix a l'onada de fred recent a l'hemisferi nord i a l'augment del consum de països com la Xina. De cara a l'any que ve, la previsió és de 88,8 milions de barrils. Uns pronòstics que arriben amb el preu del barril de Brent als 91 dòlars i amb la gasolina que s'ha enfilat fins als preus més alts des del 2008.

Actualitzat
L'Agència Internacional de l'Energia ha revisat a l'alça les seves previsions sobre la demanda mundial de petroli, però sobretot pel 2011, en un context de preus a l'alça. En el seu informe mensual sobre el mercat del petroli, l'AIE ha augmentat fins a 130.000 barrils diaris les seves expectatives de consum per aquest any. Així s'espera una mitjana de 87,4 milions de barrils diaris, un 2,9% més respecte al 2009. De cara a l'any que ve, la previsió és de 88,8 milions de barrils.

L'estudi ha constatat que les mesures de racionament elèctric a la Xina han portat a la proliferació de l'ús de generadors autònoms, que funcionen amb derivats del petroli. Els autors de l'estudi expliquen, a més, que l'onada de fred a l'hemisferi nord i les mesures de racionament elèctric a la Xina podrien generar més demanda a curt termini i incrementar la tensió als mercats.

Tanmateix, i arran dels baixos preus del gas, que cada vegada va substituint el petroli com a combustible de les centrals elèctriques, s'ha anat reduint progressivament l'impacte del canvi climàtic.

L'AIE va incrementar en 260.000 barrils les seves projeccions de consum global pel 2011. Tanmateix, ja va dir que aquesta correcció no modifica la tendència a l'alentiment del ritme d'augment interanual a l'1,5%, amb 88,8 milions de barrils diaris. De fet, per l'any que ve augura que les necessitats de l'OCDE disminuiran un 0,5%, després d'haver pujat un 1,1% aquest 2010.

En la seva revisió semestral de les perspectives a mitjà termini, l'agència va modificar a l'alça les seves dades de cara al 2015, amb 1,5 milions de barrils suplementaris respecte al que es va calcular al mes de juny.

Aquests pronòstics arriben amb el preu del barril de Brent als 91 dòlars i amb la gasolina que s'ha enfilat fins als preus més alts des del 2008.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut