L'Afganistan mostrarà tresors salvats de la guerra en un museu dissenyat a Barcelona

El despatx AV62 va guanyar fa vuit anys el concurs d'aquest edifici, que reunirà una de les col·leccions arqueològiques més importants del món

Actualitzat

Tots els objectes del Museu Nacional de l'Afganistan, conegut com Museu de Kabul, venen d'excavacions fetes a l'Afganistan, amb cinquanta mil·lennis de cultura. És un patrimoni que ha estat saquejat i destruït per la guerra, però que conserva col·leccions molt valuoses, que s'han d'aplegar en un nou edifici que projecta l'estudi d'arquitectes de Barcelona AV62, que lidera Toño Foraster:

Toño Foraster, amb la maqueta del nou Museu de Kabul al darrere

 

Fa vuit anys, el seu projecte va guanyar un concurs internacional que van organitzar el Ministeri de Cultura afganès i l'ambaixada dels Estats Units. Ha estat difícil, però ara, finalment, s'ha desencallat, com explica Toño Foraster, que lidera l'equip d'AV62:

"Han estat vuit anys de llarg recorregut, on ha calgut convèncer diferents parts. Hi ha hagut canvis de govern i canvis de suports. És un projecte tan intens en molts sentits que tirar la tovallola no entrava dins de les possibilitats."

 

Els equips d'enginyeria que acompanyen el projecte són les empreses barcelonines AIA Instal·lacions i BIS structures.

 

El museu acollirà col·leccions molt valuoses

La maqueta està feta, però ara tenen vuit mesos per acabar de definir els interiors, que han d'acollir una de les col·leccions arqueològiques més valuoses del món, reflex de l'encreuament de cultures que han deixat empremta en la història de l'Afganistan.

"Durant la guerra es van robar moltes peces, hi va haver molta destrucció. També hi ha peces que es van rescatar i que es van portar fora per protegir-les, que és la col·lecció que ara està itinerant per tot el món, els tresors de l'Afganistan. També hi ha algunes peces que estan a Berlín i es van guardar. La col·lecció té un valor enorme."

 

Així quedarà l'exterior del Museu de Kabul

 

Ara s'ha de posar en marxa una campanya internacional per captar fons per finançar el museu. La idea és que a finals d'any se'n pugui posar la primera pedra.

ARXIVAT A:
Arqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut