Edward Norton, en l'estrena recent d'una de les seves pel·lícules (Europa Press/Alberto Ortega)

L'actor Edward Norton descobreix que és descendent de Pocahontas

El programa nord-americà "Finding your roots" troba un document que acredita el casament entre Pocahontas i un avantpassat de Norton

Actualitzat

Buscar els avantpassats pot revelar sorpreses majúscules. L'actor Edward Norton, conegut per pel·lícules com "El club de la lluita", ha descobert que està emparentat amb l'heroïna Pocahontas, una icona dels nadius americans.

La troballa l'ha fet el programa del canal nord-americà PBS "Finding your roots" ("Trobant les teves arrels"). A les xarxes, han compartit el moment en què el presentador, Henry Louis Gates Jr, li confirma que han trobat un certificat de casament que ho acredita.

Segons Gates, que és historiador, es tracta d'un document del 1614 entre Pocahontas i John Rolfe. Això significa "que Pocahontas va ser la teva besàvia dotzena, no hi ha dubte". 

 

En sentir la troballa, Norton reacciona amb astorament. Reconeix que havia sentit històries familiars que vinculaven la família amb Pocahontas, però que sempre ho havia atribuït a llegendes i rumors amb poc fonament.

Pocahontas, de qui s'han escrit nombroses històries, va ser filla del cap Powhatan, el líder d'una tribu nativa americana. Va arrelar en l'imaginari popular dels més menuts quan Disney va estrenar la pel·lícula "Pocahontas" el 1995, basada molt vagament en la seva vida. 

 

Esclavisme infantil

El programa va revelar alguns detalls més sobre els avantpassats de Norton, que té 53 anys. La família, com altres coetanis, havia tingut diversos esclaus. En concret, el besavi tercer va arribar a tenir-ne set, entre ells "cinc nenes de 4 a 10 anys".

Norton, a qui el presentador pregunta com se sent davant d'aquests fets, respon:

"És incòmode,  per donar una resposta curta. Tothom s'hauria de sentir incòmode. És la història d'aquest país i ens hi hem d'enfrontar. Quan llegeixes 'Esclava, 8 anys', et venen ganes de morir-te."

El programa es dedica a convidar famosos que es presten al joc de buscar els avantpassats. L'aparició d'Edward Norton, dimarts passat, es va triar per estrenar la novena temporada d'aquest espai setmanal que ja ha anunciat que la propera estrella que hi apareixerà serà Julia Roberts.

Controvèrsia històrica

El document que cita el programa per acreditar el vincle recull el casament entre Pocahontas i John Rolfe. Va ser el 5 d'abril del 1614 a Jamestown, a l'estat nord-americà de Virgínia.

Ella va ser rebatejada com a Lady Rebecca Rolfe i van tenir un fill, Thomas Rolfe. El matrimoni va durar poc, ja que Pocahontas va morir amb 21 anys, el 1617 a Gravesend, al Regne Unit. En canvi, Rolfe va viure encara cinc anys més, fins al 1622. 

(iStock)

En tot cas, la història de la seva vida té llacunes i controvèrsies. Va quedar molt marcada pel segrest per part de colons anglesos, que la van capturar el 1612 i la van fer convertir al cristianisme.

Segons el llibre "The true story of Pocahontas: The other side of history", abans de ser raptada Pocahontas ja estava casada amb un nadiu americà,  Kocoum, i tenia un fill amb ell. 

El llibre, segons recull un article de la BBC, conté documentació històrica que dona suport als fets, tal com consta al Museu Nacional d'Història Natural situat a Washington. 

 

ARXIVAT A:
CulturaTelevisióCinema
Anar al contingut