La XII Biennal Xavier Miresachs se suma al centenari de Català-Roca amb dues exposicions inèdites del fotògraf

ACN Palafrugell - La XII Biennal de Fotografia Xavier Miserachs de Palafrugell (Baix Empordà) se suma aquest 2022 a la celebració del centenari del naixement de Francesc Català-Roca. Ho fa amb dues exposicions inèdites de la seva obra. La primera se centra en la mirada del fotògraf cap a les dones i inclou més de 60 còpies, entre vintage i actuals. La segona, organitzada conjuntament amb la Fundació Josep Pla, mostra com les narratives fotogràfica (la de Català-Roca) i literària (la de l'escriptor de Llofriu) dialoguen es complementen per retratar un país. La XII Biennal Xavier Miserachs, que se celebrarà del 30 de juliol al 9 d'octubre, organitza vuit exposicions en diferents espais de Palafrugell i, per primer cop, s'estén al nucli de Llafranc.

La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs, que se celebra a Palafrugell, ret homenatge al fotògraf català i a la seva generació. A més, treballa amb l'objectiu d'apropar l'art de la fotografia al gran públic.

En total, durant gairebé dos mesos i mig, la biennal portarà exposicions a vuit espais diferents de Palafrugell. Són tres més que en l'edició passada. I per primer cop, també arribarà fins al nucli de Llafranc. A més, la biennal compta amb un programa d'activitats paral·leles obertes a tothom i visites guiades. Les que s'adrecen al públic en general, com a novetat, es faran tots els dissabtes d'agost; i al setembre serà el torn d'escoles i instituts.

Aquest any, la biennal repartirà les exposicions entre el Museu del Suro, l'espai cultural La Bòbila, el Teatre Municipal, la Fundació Josep Pla, Can Mario o la biblioteca. A més, per primer cop, s'hi afegeixen l'Espai Fòrum Vitel·la i l'hotel Llevant de Llafranc.

Segons subratlla l'organització, l'objectiu de la biennal és "donar a conèixer el treball de grans figures de la fotografia, tant nacionals com internacionals, a més de donar suport a l'obra de joves fotògrafs". A banda, en cada edició la mostra descobreix el treball d'un fotògraf anònim del Baix Empordà -quasi sempre, amateur- que sovint i sense saber-ho ha documentat la història recent del país.

Homenatge a Català-Roca

L'organització donarà a conèixer en breu tot el llistat d'exposicions i l'agenda d'activitats d'aquesta XII edició. Però avui ja n'ha desvetllat un tast. I és que, aquest 2022, la Biennal Xavier Miserachs se suma als actes commemoratius de l'Any Francesc Català-Roca amb dues exposicions inèdites del fotògraf (una de les figures cabdals del segle XX).

Comissariada i produïda per la mateixa biennal, 'Dones' és fruit de la immersió dins l'arxiu de Català-Roca, que al llarg de la seva vida va disparar més de 200.000 fotografies. La mostra s'endinsa en la particular mirada del fotògraf cap a les dones, de totes les edats, i en diferents àmbits i situacions. "Una mirada de respecte, admiració i exaltació de la bellesa en l'accepció més àmplia de la paraula", subratlla l'organització. 'Dones' es podrà visitar al Museu del Suro i la formen 32 còpies vintage i 34 més d'actuals.

A l'altra exposició, 'Retrats d'un país. Francesc Català -Roca i Josep Pla', les fotografies dialoguen amb els textos. Comissariada i produïda conjuntament per la Biennal i la Fundació Josep Pla, la mostra recupera les narracions fotogràfiques i literàries de 'Guia de Catalunya, Guia de Mallorca, Menorca e Ibiza, Guia de la Costa Brava' i 'El que hem menjat', on el fotògraf i l'escriptor es complementen per retratar un país. L'exposició, que es podrà visitar a la Fundació Josep Pla, consta de 20 còpies actuals distribuïdes en quatre àmbits (un per a cadascun dels llibres de l'escriptor empordanès).

Al llarg de les últimes onze edicions, la Biennal de Fotografia Xavier Miserachs ha organitzat 155 exposicions, ha comptat amb la participació de més de 200 fotògrafs i ha rebut més de 50.000 visitants.

Anar al contingut