Pàgina de la Viquipèdia del Parc Güell (Viquipèdia)
Si prospera la iniciativa de la UE, la Viquipèdia no podrà fer servir imatges del Parc Güell sense el consentiment dels propietaris dels drets d'autor
Brussel·les

La Viquipèdia alerta que una llei europea compromet la llibertat de fotografiar l'espai públic

Els eurodiputats poden prohibir l'ús de fotografies fetes a espais públics de la UE on apareguin monuments si no hi ha el consentiment exprés del propietari dels drets d'autor de l'obra

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu vota el 9 de juliol un informe que podria comprometre la llibertat de panorama, la llibertat de fotografiar l'espai públic i donar a aquesta fotografia l'ús que es desitgi.

Els eurodiputats votaran una esmena de la Comissió d'Afers Jurídics que prohibiria l'ús comercial d'imatges fetes a monuments sense l'autorització prèvia i expressa del titular dels drets d'autor de cada espai.

Això tindria diverses conseqüències negatives. Per exemple, els 500 milions de persones que consulten la Viquipèdia ja no podrien veure imatges de la Torre Agbar, de la Ciutat de les Arts i de les Ciències o del mateix edifici del Parlament Europeu.

No es podrien penjar fotografies en webs turístiques, ni il·lustrar notícies als mitjans de comunicació. Tampoc es podrien fer servir les fotografies de monuments o edificis públics per il·lustrar llibres de text o materials educatius.

Una associació, Amical Wikimedia, ha engegat una campanya per alertar de l'amenaça d'aquesta prohibició. Ja ha contactat amb els eurodiputats catalans i anima els usuaris de la Viquipèdia a interpel·lar-los per fer-los veure la importància de l'assumpte i convence'ls de la necessitat de suprimir l'esmena.

Anar al contingut