Colson Whitehead (ACN/Cedida per Peter Andreas Hassiepen/Periscopi)
Colson Whitehead (ACN/Cedida per Peter Andreas Hassiepen/Periscopi)

La veu dels joves afroamericans d'un reformatori dels 60, a "Els nois de la Nickel"

El guanyador de dos premis Pulitzer Colson Whitehead retrata el racisme endèmic als EUA en el seu nou llibre

Redacció/Agències

Guanyador de dos premis Pulitzer, l'escriptor nord-americà Colson Whitehead ha presentat "Els nois de la Nickel" on dona veu als interns afroamericans d'un reformatori de Florida dels anys 60, que van patir abusos i violència.

Basat en la Dozier School, un centre va funcionar durant un segle i va destrossar la vida de milers de nens.

El protagonista de la novel·la és l'Elwood, un adolescent orfe i pobre que escoltava els discursos de Martin Luther King en un tocadiscos a casa de l'àvia.

La lluita contra el racisme li dona esperances de viure un futur millor gràcies a l'esforç i l'estudi. Però tot se li gira en contra quan un malentès fa que acabi tancat en un reformatori, l'acadèmia Nickel.

"Si hagués sortit de casa cinc minuts abans o després, mai no l'haurien enviat al reformatori. El mateix que passa amb molts joves negres que els pot parar la policia i els pot canviar la vida. Si agafes massa ràpid la cartera i es pensen que portes una arma, et disparen."

L'any 2014 es van trobar els cadàvers de més de 50 nens enterrats al jardí de la Dozier School. Aquesta macabra troballa que va ser el punt de partida de la novel·la.

"Tots els supervivents, homes de 50, 60 o 70 anys, són blancs. I l'escola era sobretot per a afroamericans. Vull donar la veu a l'experiència dels negres en un lloc com aquell."

L'autor d'"El ferrocarril soterrani" ha tornat a guanyar el Premi Pulitzer amb "Els nois de la Nickel", i és el primer escriptor que ho aconsegueix amb dues novel·les consecutives.

Dues històries dures, que reflecteixen el racisme estructural que els afroamericans viuen als Estats Units i que els últims mesos s'ha tornat a evidenciar amb el moviment Black Lives Matter.

"No penso a donar lliçons als lectors sobre història, racisme o la ciutat de Nova York. Depèn del llibre. El que vull és satisfer els meus objectius artístics."

Són ficcions sobre el passat que ajuden a entendre els conflictes del present.

Whitehead assegura que ha vist durant tota la seva vida "casos de brutalitat policial", i ha lamentat que es tracta de temes que surten un cop i un altre, "però no acaben provocant cap reforma policial" i la policia segueix sent racista.

Sobre la situació als Estats Units davant les pròximes eleccions presidencials, és contundent:

"Si torna a sortir electe Trump, molta gent morirà, i això és una tragèdia no només per als americans, sinó per a tot el món."

Whitehead ha avançat que al principi de l'estiu va acabar una novel·la negra situada als anys 60 a Harlem:

"És molt diferent, no parla de la raça com en els anteriors, sinó de Nova York, més del tema immobiliari."

Aquesta història es publicarà als Estats Units a la tardor, i l'autor ja pensa ara què vindrà després.

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut