La Unió Europea mobilitza 25.000 milions d'euros per enfrontar-se al coronavirus
El president del Consell Europeu, Charles Michel, reunit per videoconferència amb els líders europeus (Reuters)

La Unió Europea mobilitza 25.000 milions d'euros per combatre el coronavirus

Brussel·les anuncia mesures econòmiques i financeres extraordinàries, i més flexibilitat amb el dèficit

RedaccióActualitzat

La Unió Europea es prepara per intentar superar l'impacte econòmic de la lluita contra el coronavirus. I ha pactat un fons de contingència de 25.000 milions d'euros. L'epidèmia, mentre continua remetent a la Xina, s'escampa exponencialment pels nous països contaminats, i ja ha infectat gairebé 114.000 persones a tot el planeta.

Aquest dimarts, els líders europeus van fer una cimera per videoconferència i van decidir utilitzar totes les eines per superar aquesta crisi. Anuncien mesures extraordinàries tan econòmiques com financeres, i ser més flexibles amb el dèficit. Destaca la creació d'un fons europeu de 25.000 milions d'euros per reforçar serveis sanitaris i ajudar els sectors econòmics més necessitats.

En l'àmbit fiscal, es flexibilitzaran els pactes d'estabilitat reduint les exigències amb el dèficit i es permetran ajudes d'estat per a les empreses que més pateixin. Concretament, els primers 7.500 milions s'alliberaran de forma immediata per donar suport a les petites i mitjanes empreses afectades. També es promourà la producció de material mèdic, es vetllarà perquè no en falti i s'invertirà en investigació científica.

Segons la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, l'objectiu és que l'economia no s'ensorri per aquesta crisi.

"Farem servir totes les eines de què disposem per assegurar-nos que l'economia europea supera aquesta tempesta. Primer, ens assegurarem que l'ajuda estatal pot fluir cap a les companyies que ho necessitin. En segon lloc, farem plenament ús de la flexibilitat que ens permet el pacte d'estabilitat i creixement. Vindré amb idees concretes abans de la trobada de l'Eurogrup, dilluns que ve"

 

La Unió Europea mobilitza 25.000 milions d'euros per enfrontar-se al coronavirus
Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea (EFE/Stephanie Lecocq)


Els ministres de Salut i Justícia es reuniran, per vídeoconferència, cada dia per incrementar la coordinació entre els estats. Tot això quan s'han pres mesures unilaterals, com les decisions d'Eslovènia, que ha anunciat que tancarà la frontera amb Itàlia, o Àustria, que prohibeix l'entrada al país de ciutadans italians, si no garanteixen que estan sans.

Les institucions europees han reduït la seva activitat pel coronavirus, amb el president del Parlament, David Sassoli, aïllat a casa seva de forma voluntària per descartar un possible contagi.


Brussel·les recomana teletreball

Les diferents institucions de la Unió Europea recomanen al seu personal treballar a distància i cancel·lar activitats no essencials per evitar la propagació del Covid-19. El Consell Europeu ja va reunir els líders comunitaris aquest dimarts en una videoconferència i l'Eurocambra instaurarà oficialment el teletreball entre els seus treballadors a partir de dilluns que ve.
 

La Unió Europea mobilitza 25.000 milions d'euros per combatre el coronavirus
Neteja extrema al Parlament Europeu (Reuters)


Des de la secretaria general del Parlament Europeu s'afirma que "ja estan teletreballant al 70%, Això significa que la presència a les oficines només serà necessària un dia i mig a la setmana", En un correu electrònic enviat als treballadors s'informa que aquesta mesura es podria incrementar fins el 100% de les hores de la feina, "depèn de com evolucioni la situació."

Tot plegat passa després que un instructor de formació externa de l'Eurocambra donés positiu en la prova del coronavirus i es convertís en el primer cas d'aquesta malaltia dins del Parlament Europeu.

ARXIVAT A:
Coronavirus Unió EuropeaUrsula von der Leyen
Anar al contingut