Macron, Scholz, Meloni, Orbán, Von der Leyen i Michel, en la reunió d'aquest dijous
Macron, Scholz, Meloni, Orbán, Von der Leyen i Michel, en la reunió d'aquest dijous (Europa Press)

La Unió Europea desbloqueja l'ajuda financera a Ucraïna sense cedir a les demandes d'Orbán

Abans de la reunió dels 27, Macron, Scholz, Meloni, Von der Leyen i Michel s'han reunit en una cita que tenia l'objectiu de redoblar la pressió sobre Orbán

Redacció/Agències

La Unió Europea ha aconseguit desbloquejar aquest dijous un nou paquet d'ajudes de 50.000 milions d'euros a UcraÏna per als pròxims quatre anys.

L'acord l'ha anunciat el president del Consell Europeu, Charles Michel, després que el club comunitari ha aconseguit superar el veto del primer ministre hongarès, Viktor Orbán.


Abans de la reunió dels 27, el president francès, Emmanuel Macron, el canceller alemany, Olaf Scholz, la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i Michel s'han reunit en una cita que tenia l'objectiu de redoblar la pressió sobre Orbán per desencallar la qüestió. Per això, l'acord ja estava pactat i s'ha anunciat uns cinc minuts després de l'inici de la trobada.

La roda de premsa dels líders europeus, posterior a la cimera, evidenciava un èxit per a molts ràpid i inesperat. I és que només dues hores abans arribava el primer ministre hongarès que podia tornar a bloquejar --com ja va fer al desembre-- el paquet d'ajuda.

Els líder europeus esperaven Orbán conscients que l'acord només era possible amb el vot de l'aliat més pròxim al president rus, Vladímir Putin, dins la Unió Europa.

Un cop aconseguit el seu vot i deixant enrere un llarg periple, tant els emissors de l'ajuda com el principal receptor s'enorgullien d'una Europa unida i forta al costat d'Ucraïna.

Hongria cedeix

Abans de la trobada, Budapest defensava que aquesta ajuda no estigués inclosa en el pressupost plurianual comunitari. Havia plantejat crear un instrument a banda i que el suport s'hagués d'aprovar anualment, amb la qual cosa s'hauria de negociar cada any.

Finalment, Orbán ha cedit i l'ajuda, que té l'objectiu de donar predictibilitat financera a Ucraïna per als pròxims quatre anys, es manté inclosa en el pressupost comunitari.

Orbán ha defensat el seu canvi de posició en la revisió anual que es farà del pacte, una condició que en cap cas, subratlla la UE, és una concessió feta a mida per al líder hongarès.

Sigui com sigui, el desbloqueig del paquet d'assistència és un cop per a Moscou, a punt del segon aniversari de la invasió, i el pacte arriba en un moment clau per a Ucraïna. Després dels problemes dels Estats Units per aprovar nous paquets d'ajudes, Kíiv ha informat que, en cas de no rebre diners abans del març, s'enfrontaria a problemes de liquiditat.

Un paquet d'ajudes de 50.000 milions

La nova partida d'ajudes a Ucraïna es concreta en 33.000 milions d'euros en crèdits fins a finals del 2027 i en 17.000 milions d'euros més no retornables sota un nou instrument, als quals es poden sumar "potencials ingressos" generats, per exemple, per actius russos immobilitzats.

Les conclusions de la trobada apunten que el Consell serà qui tingui un "paper clau" en la governança de l'ajuda a Ucraïna i que, per esmenar-la, calgui una decisió per majoria qualificada del Consell.

Els líders europeus també abordaran un cop l'any en un debat "la implementació" de l'ajuda. "En cas que sigui necessari, en dos anys el CE demanarà a la Comissió que faci una proposta de revisió en el context del nou pressupost plurianual", diu el document, en una frase que obre la porta a la revisió i que pot haver servit per convèncer Budapest i aconseguir la unanimitat necessària.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaUcraïnaConsell d'EuropaHongria
Anar al contingut