Els 27 ministres d'afers estrangers de l'UE aquest dimecres a Praga (EFE/Martin Divisek)

La UE acorda endurir els requisits per concedir visats al ciutadans russos

La mesura complicarà i encarirà el procés per obtenir-ne i augmentarà el temps d'espera, mentre que els visats ja existents es revisaran

Actualitzat

Els ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea han acordat aquest dimecres suspendre l'acord de facilitació de visats amb Rússia, cosa que farà que sigui més difícil i més llarg obtenir-ne. Així ho ha afirmat el cap de la diplomàcia comunitària, Josep Borrell, des de Praga, on els ministres d'Exteriors s'han trobat en una reunió informal per parlar de la situació a Ucraïna, les conseqüències de la guerra i la relació futura amb Moscou.

Josep Borrell ha dit que els ministres han considerat que "les coses no poden continuar com si res" pel que fa a les relacions amb Moscou i que aquest acord suposarà una reducció important del nombre de permisos perquè ciutadans russos entrin a la UE.


A la pràctica, la suspensiò de l'acord de facilitació de visats amb Rússia, vigent des del 2007, suposaria complicar i encarir el procés per obtenir-ne, a més d'augmentar el temps d'espera.

"L'emissió de nous visats es reduirà", ha dit Borrell, i amb aquest acord entre els membres de la UE s'evitarà també que els ciutadans russos puguin aprofitar la falta de coordinació entre països per obtenir permisos de viatge.

L'acord ha trobat un punt mitjà entre les posicions dels països membres que demanaven la prohibició total de l'entrada de ciutadans russos a la UE i els que proposaven ser més selectius.

En aquest sentit, el ministre d'Exteriors txec Jan Lipavski ha recordat que la premissa de l'acord de facilitació de visats de la UE amb Rússia és promoure les bones relacions, "i Rússia no vol bones relacions", ha assenyalat. Per Lipavski, aquesta mesura enviaria un "missatge fort" a Moscou i atacaria directament l'elit russa, que es beneficia del Govern de Vladímir Putin.

Josep Borrell, cap de la diplomàcia de la UE, a Praga ( EFE/Martin Divisek)

Mesures més dràstiques

Per alguns països de l'est fronterers amb Rússia, com Finlàndia, Polònia, i les repúbliques bàltiques, que reclamaven mesures més contundents, aquest acord "és un primer pas".

En un comunicat, aquests països proposaven "limitar dràsticament el nombre de visats, sobretot els turístics, per reduir la circulació de ciutadans russos a la UE i a l'espai Schengen", tot i que accepten excepcions "per als dissidents i casos humanitaris".

Borrell ha concedit a aquests països poder aplicar mesures en l'àmbit nacional sobre visats i controls fronterers per restringir l'entrada de ciutadans russos a la UE, sempre que es respectin les regles de l'acord de Schengen, i ha destacat la importància que els civils puguin continuar entrant a la UE.

Alguns d'aquests països, com Estònia, ja apliquen mesures per regular les seves fronteres amb Rússia. Borrell ha admès que l'arribada de turistes de Rússia s'ha convertit en "una qüestió de seguretat", i que aquest estiu s'han vist ciutadans russos viatjar per oci a Europa "com si no hi hagués guerra a Ucraïna", ha dit.
 

Revisió dels visats emesos

Sobre els visats ja emesos, els 27 estats membres han decidit encarregar a la Comissió Europea que estudiï la situació i ofereixi una sèrie d'orientacions per adoptar possibles restriccions. 

En aquests casos, els països fronterers han anunciat que mentre no s'apliquin les mesures acordades "no descarten introduir mesures temporals per prohibir o restringir l'entrada a l'UE dels titulars russos amb visats europeus".

ARXIVAT A:
Unió EuropeaJosep BorrellRússia
Anar al contingut