Brussel·les

La UE podria finançar la meitat de les ajudes per fer front a la crisi de mercat provocada per la grip aviària

A Catalunya hi ha uns 14.000 treballadors que de manera directa o indirecta viuen del sector avícola. Des que van començar els casos d'H5N1 a Europa, les vendes estan caient en picat, un 10% menys de vendes per setmana, de mitjana, i això els deixa en una situació preocupant. Tot i això, no poden rebre ajudes, ja que a aquí no hi ha hagut cap cas de grip aviària. Això, però, podria canviar aviat, ja que la Unió Europea estudia modificar aquesta normativa.

Actualitzat

És el laboratori de referència per fer les anàlisis a l'aviram de tot Catalunya. El primer trimestre d'aquest any, al Centre de Sanitat Avícola de Catalunya han fet un miler d'anàlisis per detectar la grip aviària, totes amb resultat negatiu. Precisament perquè al nostre país no s'ha declarat la malaltia, la legislació comunitària no permet que els productors rebin ajudes per la caiguda en picat de les vendes.

Però això canviarà molt probablement després de la reunió de ministres prevista pel 25 d'abril a Luxemburg. La Comissió Europea ha proposat finançar la meitat de les ajudes pel que considera una greu crisi del mercat.

Pel que fa al perill que l'H5N1 arribés amb els ocells que migren cada primavera des de l'Àfrica, es considera que el pitjor ja ha passat, perquè la majoria ja són aquí i no se n'ha detectat cap cas positiu. La tardor que ve hauria de ser més tranquil·la que la del 2005, perquè a Rússia, un dels llocs de pas dels ocells que migren, han fet una vacunació massiva.

Anar al contingut