Un logotip de Facebook projectat sobre una pantalla (Reuters)
Un logotip de Facebook projectat sobre una pantalla (Reuters)
Estrasburg

La UE i els EUA tanquen un acord per la transferència de dades personals

Brussel·les diu que Washington s'ha compromès que no hi haurà "vigilància massiva dels europeus" per part dels serveis secrets

RedaccióActualitzat

La Unió Europea i els Estats Units han arribat a un acord "in extremis" sobre el marc de protecció de la transferència de dades personals. Segons Brussel·les, les autoritats de Washington han donat "per primera vegada garanties escrites" i a "un alt nivell" que no hi haurà "vigilància massiva dels europeus" per part dels serveis secrets nord-americans.

El pacte, que encara s'ha d'aprovar, era necessari després que la justícia comunitària va tombar, l'octubre passat, el marc anterior, anomenat "Safe Harbour" ("Port Segur"). La protecció de les dades estava en qüestió arran de les revelacions d'Edward Snowden sobre el programa d'espionatge massiu per part dels EUA i també per la sentència que va donar la raó a un usuari contra Facebook.

Segons el responsable del Mercat Únic Digital de la CE, Andrus Ansip, el nou marc, batejat com a "Privacy Shield", suposa una "millora significativa" respecte del marc anterior. Respecte a l'activitat dels serveis secrets, un defensor dels drets dels ciutadans independent canalitzarà les demandes que hi pugui haver per aquesta activitat.

En el cas de les grans empreses tecnològiques, que des de la derogació del "Safe Harbour" havien quedat en un llimb legal, hauran de publicar les regles de tractament de les dades que recullen. Els ciutadans que tinguin alguna queixa per aquest tema podran recórrer a un organisme jurídic gratuït i les companyies hi hauran de donar resposta dins d'un termini de temps concret.

El nou marc de protecció de les dades podria entrar en vigor en un termini de tres mesos. La Comissió Europea verificarà cada any que es compleixin les condicions que s'han pactat.

 


 

Anar al contingut