Brussel·les

La UE creu que Espanya hauria de pagar als Erasmus perquè no ha avisat a temps

La Comissió Europea diu que s'hauria hagut d'informar abans de l'inici de curs dels canvis i que els alumnes tenen dret a veure complertes les seves "expectatives legítimes".

RedaccióActualitzat

La Unió Europea ha criticat que el govern espanyol hagi retallat els ajuts que fins ara donava als estudiants Erasmus quan molts d'ells ja han marxat a estudiar a l'estranger. Brussel·les no ha criticat la decisió en sí del govern espanyol, però sí que arribi quan el curs ja ha començat.

La Comissió Europea (CE) ha afirmat que Espanya hauria d'haver informat abans de l'inici del curs acadèmic als estudiants beneficiaris d'aquesta beca que els reduiria la subvenció, ja que ara els alumnes desplaçats a d'altres universitats europees es veuen "penalitzats".

"La decisió presa per les autoritats espanyoles hauria normalment d'haver-se anunciat als estudiants abans de l'inici de l'any universitari en curs", ha dit el portaveu comunitari Olivier Bailly, durant la conferència de premsa diària de l'organisme.

Per això, demanen a Espanya que compleixi amb les "expectatives legítimes" dels estudiants.

L'executiu comunitari ha dit que "no fa comentaris" sobre la retallada del volum total dedicar a beques Erasmus per Espanya -de 30 milions d'euros a 15 el 2012, ni tampoc sobre la decisió del ministeri d'Educació de concentrar les ajudes en les estudiants de menor renda. De fet, d'altres països, com França o Bèlgica, ja han reformat el seu sistema en el mateix sentit.

Reacció europea

Per la seva banda, la UE ha dit que la decisió d'Espanya no influirà en la beca que seguiran rebent els 39.000 Erasmus espanyols becats directament amb el pressupost de la UE, i que reben uns 111 euros al mes.

La UE ha decidit, a més, augmentar en un 40% el pressupost per Erasmus en el període 2014-2020, cosa que permetrà a dos milions d'estudiants adicionals beneficiar-se de la beca.

El ministre Wert ha demanat disculpes aquest dimarts als afectats, però ha justificat la retallada per poder ajudar els estudiants que realment ho necessiten.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut