Imatge de la revisió d'alguns documents administratius del Liceu. (Foto: ACN)
Imatge de la revisió d'alguns documents administratius del Liceu. (Foto: ACN)
Barcelona

La UAB digitalitzarà els més de 5.000 documents i objectes de l'arxiu del Liceu, en bona part inèdit

Un equip de la Universitat Autònoma de Barcelona investigarà i digitalitzarà el peculiar i inèdit arxiu històric del Gran Teatre del Liceu, que amb més de 5.000 documents i objectes conservats des del 1847 és dels més antics del món. Aquest dijous, la universitat i la Societat del Gran Teatre del Liceu, formada pels hereus dels antics propietaris de l'òpera barcelonina, han signat l'acord de col·laboració per mitjà del qual els investigadors treballaran per preservar l'arxiu durant els dos anys vinents. El patrimoni arxivat l'han guardat fins ara els antics propietaris del Liceu i ha sobreviscut a dos incendis, a revolucions, a una guerra civil i a la bomba anarquista del segle XIX.

Actualitzat
L'arxiu, que repassa els 150 anys d'història de la institució, comprèn 4.917 documents i 357 contenidors, entre els quals figuren més de 600 partitures, 700 fotografies de l'època, 600 plaques fotogràfiques en vidre, 500 programes de mà i 80 dissenys escenogràfics, així com 600 documents administratius. Entre aquests darrers es poden trobar contractes de cantants, plans de teatre i la documentació de les obres que es van fer durant 134 anys.

La riquesa museològica d'aquest extens llegat s'aprecia amb peces tan singulars com és el "Diari del conserge", gràcies al qual és possible revisar del puny i lletra de diferents conserges que han passat pel Liceu, el dia a dia del teatre al llarg de tota la seva història.

El vicepresident de la Societat del Gran Teatre del Liceu, Manuel Busquet, opina que un recorregut per l'arxiu permet veure "una radiografia de la societat barcelonina, espanyola i europea, de l'època. És art, coneixement i societat. Un patrimoni únic".

Els responsables del projecte esperen poder-lo penjar a la xarxa a l'abast dels investigadors en dos anys.
Anar al contingut