La torre Eiffel i els Camps Elisis diumenge passat

La torre Eiffel reobre aquest diumenge després de cinc dies de vaga

Els 360 treballadors de la societat que gestiona el monument han aprovat un acord que vol recuperar l'equilibri financer i garantir-ne el manteniment els pròxims anys

La torre Eiffel, un dels monuments més emblemàtics i més visitats del món, tornarà a obrir al públic aquest diumenge després de cinc dies de vaga i sis dies de tancament.

La Societat d'Explotació de la Torre Eiffel (SETE) calcula que en aquest temps s'han quedat sense poder visitar la torre unes 100.000 persones, que si ja tenien entrada, en podran recuperar l'import.

L'acord per abandonar la vaga, adoptat per unanimitat pels aproximadament 360 treballadors de SETE, preveu una inversió de 380 milions d'euros fins al 2031, destinada sobretot al manteniment de la torre, i també un mecanisme de seguiment periòdic del model econòmic d'explotació, de les inversions realitzades i dels ingressos obtinguts.

Avís de la vaga a la torre Eiffel dilluns passat (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Permetrà, per exemple, continuar amb la vintena campanya de pintura integral de la torre, que ja està en marxa, i iniciar la següent.

Preveu, a més, augmentar un 20% el preu de les entrades i recuperar l'equilibri financer a partir del 2025.

Tot plegat formaria part d'una modificació del contracte entre SETE i l'Ajuntament de París, accionista al 99% de la societat, a la qual havia fet una aportació extra de 60 milions d'euros.

Els comptes de la torre Eiffel, que actualment rep uns 6,3 milions de persones cada any, van entrar en números vermells arran de la caiguda de visites per la pandèmia, el 2020 i el 2021, que van suposar unes pèrdues d'uns 130 milions d'euros, als quals cal afegir el sobrecost de la campanya de pintura, per la descoberta de restes de plom.

La torre Eiffel i els Camps Elisis diumenge passat (Reuters/Sarah Meyssonnier)

Si s'hagués allargat més, la vaga d'aquesta setmana hauria estat la més llarga de la història de la torre Eiffel, que fins ara és la que es va fer la tardor del 1998.

L'actual conflicte ja es va fer evident amb una única jornada de vaga feta el 27 de desembre, coincidint amb el centenari de la mort de Gustave Eiffel, l'arquitecte que va projectar la torre, inaugurada fa 135 anys.

Tot i que l'acord sobre el final de la vaga s'ha assolit aquest dissabte, l'obertura s'ha ajornat fins diumenge per poder fer-la amb seguretat, segons han informat els sindicats CGT i FO en un comunicat conjunt.

ARXIVAT A:
PatrimoniFrança
Anar al contingut