Una persona baixant per una tirolina en un bosc
Una persona baixant per una tirolina (iStock)
Catalunya al dia

La tirolina més llarga de Catalunya serà a la Vall de Boí i recorrerà 1,2 quilòmetres

Connectarà les pistes d'esquí amb la carretera en menys d'un minut i l'objectiu és contribuir a desestacionalitzar el turisme de la zona més enllà de la neu

Enllaç a altres textos de l'autor

Pau Rovira

Corresponsal de Catalunya Ràdio a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà

Actualitzat

Les últimes precipitacions, el fred i la possibilitat de produir neu artificial han salvat la temporada d'esquí a moltes estacions catalanes. Tot i això, la majoria ja fa temps que pensen a oferir altres activitats per esquivar els hiverns amb poca neu i aprofitar les instal·lacions durant la primavera i l'estiu. Amb aquest objectiu, l'estació de Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, tindrà una de les tirolines més grans de l'estat espanyol, amb una longitud d'1,2 quilòmetres.

Ferrocarrils de la Generalitat, propietària de l'estació d'esquí de Boí Taüll, ja n'ha tret a concurs les primeres obres.


Com serà la tirolina

El projecte preveu una tirolina doble de llarg recorregut, amb primer tram --que ja està licitat-- i que recorrerà uns 200 metres, des de la base de l'estació d'esquí fins a una plataforma al Pla de Vaques.

Terrenys de la Vall de Boí on s'instal·larà la tirolina (FGCC)

Després d'aquesta primera etapa, en quedarà pendent una segona, que partirà de la plataforma, travessarà la vall durant un quilòmetre i acabarà a l'aparcament pròxim a la carretera L-501, que porta al poble de Boí.

El director de les pistes de Boi Taüll, David Ros, assegura que aquest nou equipament s'afegirà a altres activitats complementàries que ja funcionen "com les rutes amb bicicleta elèctrica que ja es fan actualment i amb d'altres de noves". També hi haurà un circuit de motos elèctriques infantils "per atraure el públic més jove", afegeix.

La tirolina permetrà descensos en solitari, ja sigui assegut o en posició de vol tipus "Superman", i en parelles. També hi haurà dispositius amb autofrenada en cas que l'usuari no vulgui anar tan ràpid.

La tirolina, que es començarà a construir pròximament, tindrà una llargada d'1,2 km, i assolirà una velocitat de descens d'uns 100 km/h.


Incentius fora de la temporada d'esquí

El projecte està pensat per atraure turistes i visitants a la zona durant tot l'any i en cas d'hiverns amb poca neu. Sònia Bruguera és l'alcaldessa de la Vall de Boí i té clar que aquest ha de ser l'objectiu:

"La finalitat és contribuir a la desestacionalitzar el turisme, amb una nova activitat de lleure que podrà funcionar durant tot l'any. Les estacions d'esquí han de ser estacions de muntanya."

La tirolina de la Vall de Boí suposarà una inversió d'1,5 milions d'euros i s'espera que el primer tram, el de 200 metres, pugui inaugurar-se aquest estiu.

Tirolina a Ferrata, Múrcia (Wikimedia Commons/Artemio)

Altres "grans" tirolines

Poques tirolines superen la longitud de la prevista a la Vall de Boí. Una és la d'Ordesa, a Osca, la més gran d'Espanya amb gairebé 2 quilòmetres. La més gran de Catalunya, fins ara, és a Campdevànol i fa 270 metres.

 

ARXIVAT A:
Turisme
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut