La segona oportunitat, una opció per renegociar els deutes encara poc coneguda

Mariona PiquéActualitzat

La crisi va comportar que moltes empreses fessin fallida. La Llei de segona oportunitat, encara poc coneguda, permet a les famílies o als autònoms que han quedat endeutats poder renegociar el deute o, si cal, perdonar-lo. Això garanteix que el deute no es converteixi en una "condemna perpètua".

Alexandra Colomina és una de les persones que ha fet servir la Llei:
 

"Hi ha un moment que penses que ho arrossegaras tota la vida. No podré tenir una casa, no podré tenir un cotxe al meu nom, no podré fer un munt de coses perquè no sé si hi arribaré i si hi arribo m'ho treuran."


El mecanisme de la segona oportunitat possibilita que amb l'ajut d'un advocat persones amb deutes inferiors als cinc milions d'euros puguin arribar a un acord extrajudicial amb el seu creditor o a la cancel·lació total o parcial dels seus deutes.
 


Aquest procés està tutelat per un jutge; el deutor podrà liquidar els seus béns per abonar els seus deutes, o pactar un calendari de pagaments; el termini per pagar els deutes no pot passar dels deu anys. Posteriorment, s'obrirà un procés judicial que pot concloure amb una exoneració del deute.
 

Promoció d'una llei poc utilitzada

Aquesta eina, segons el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i el Consell de l'Advocacia Catalana, segueix estant infrautilitzada. Per això, han engegat una campanya per promocionar-la com a eina útil i eficaç a disposició de les persones físiques insolvents:
 

"Quan és l'advocacia la que fa palesa aquesta necessitat, moltes vegades la gent pensa que ho fem en benefici nostre, i no és així; és en benefici de la gent perquè és un mecanisme eficaç."


A Espanya, durant l'any 2017 només hi va haver 1.270 procediments d'aquesta llei. A Alemanya, en canvi, n'hi va haver 107.000 i a França, 180.000.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut