La sala Apolo, plena de gent ballant sardanes amb The Tyets

La sardana també es balla a la discoteca: la cançó de The Tyets que ha unit dos mons

La cançó "Coti x coti" trenca prejudicis i reconnecta la dansa tradicional amb la gent jove

Òscar Costa HoyuelaActualitzat

Passos curts, passos llargs... Un, dos, tres! Qui deia que les sardanes estaven passades de moda i eren cosa de gent gran? Només ha calgut una cançó per posar en qüestió aquestes afirmacions. És aquesta, dels The Tyets:

 

En només dos mesos de vida, el tema del duet de Mataró ha aconseguit tota una fita, que grups de joves ballin sardanes en els seus concerts i també en discoteques. Una bona prova d'això, el 25 de març a la sala Apolo, en la presentació del segon disc del grup, "Èpic solete".

 

I també s'ha vist en discoteques com Clap de Mataró:

@el.garciax i amb aquesta gent💓✨ Sóc feliç❤️‍🩹 @thetyets @clapmataro #cotixcoti #clap #thetyets #tiktokcat ♬ sonido original - 🔥Joan GarcíaPicón🔥

 

Des de la Confederació Sardanista de Catalunya reconeixen que la fusió de sardana i reggaeton dels The Tyets ha tingut ja un triple efecte:


- "Ha servit per recordar a la gent jove que tenim una dansa pròpia i que es pot ballar sense limitacions d'edat ni de classe social."

- "Ha estat una reivindicació de la sardana, molt necessària i feta amb tot el respecte que es mereix la cultura popular d'un país."

- "Ha iniciat el trencament del prejudici que la sardana no és cosa de joves."


Per tot plegat, el duet recollirà el Premi Capital de la Sardana en la categoria d'Iniciatives Renovadores, aquest desembre, a Sant Cugat del Vallès.


Influencers s'apunten al ball

La cançó també ha cridat l'atenció d'influencers de les xarxes socials que no han fet més que amplificar el seu efecte. És el cas de Dulceida

@dulceida UN COTIIIII SALSERUUUUUUU @davidmcampillo ♬ coti x coti d the tyets - Farners Pei Hong


La popular influencer ha fet servir la versió accelerada del tema de la presentadora del SX3 Farners Pei Hong. Un vídeo també compartit a TikTok i que ha acostat Pei Hong a la dansa popular, com ha explicat al programa "Tot es mou":

"L'altre dia em van ensenyar a ballar sardanes. Aquesta cançó és perfecta per aprendre'n."

 

Desena posició del rànquing de Spotify a Espanya

Tot aquest ressò està ajudant a catapultar el llançament dels The Tyets a les plataformes digitals de música. La setmana d'estrena, el disc es va situar en la desena posició del rànquing de Spotify a Espanya, l'únic en català del Top 100 i just al darrere de "Motomami" de Rosalía. I fa tot just uns dies han trencat el seu propi rècord d'escoltes diàries.


Xifres que quantifiquen els efectes d'una cançó que ha aconseguit unir dos mons aparentment allunyats, fins ara, com el de les sardanes i la gent jove. Aquesta piulada de Jordi Turull n'és un bon exemple:

ARXIVAT A:
MúsicaCultura popular
Anar al contingut