Membres del grup ultradretà Forza Nuova en una manifestació recent a Roma (Europa Press)

La salutació feixista a Itàlia només és delicte si hi ha perill de refundar el Partit Feixista

El Suprem italià ho ha aclarit en una sentència, que obligarà a repetir un judici a un grup d'extrema dreta condemnat el 2016

A Itàlia, tothom que vulgui pot fer lliurement la salutació feixista, amb la mà alçada, sense incórrer en cap delicte. Hi ha una excepció: la salutació romana es pot perseguir penalment si implica "un perill concret" de reorganitzar el dissolt Partit Feixista

És el que ha dit el Tribunal Suprem d'Itàlia, que es pronuncia en el cas de vuit persones jutjades per una commemoració neofeixista a Milà, l'any 2016. Van ser absolts en primer grau per una llei de 1952, però condemnats en segona instància per una altra llei de 1993.

El judici s'haurà de repetir, després de la sentència del Suprem.

L'executiu de Giorgia Meloni no s'ha pronunciat. El president del Senat i cofundador del partit Germans d'Itàlia, Ignazio La Russa, ha dit que "la sentència es comenta per si sola". És la segona autoritat de l'estat i admirador de Benito Mussolini. Els grups neofeixistes estan contents amb el que ha dit el tribunal.


Les dues lleis en joc

Itàlia va assumir el sistema democràtic com a república després de la caiguda de la dictadura feixista a la II Guerra Mundial i la constitució del 1947 prohibeix, en les disposicions transitòries, "la reorganització sota qualsevol forma del dissolt Partit Feixista".

Una imatge del funeral de líder feixista italià Stefano Delle Chiaie (Europa Press/Cecilia Fabiano)

A l'ordenament jurídic italià hi ha dues lleis bàsiques que penen l'apologia del feixisme.

La primera és del 1952, aprovada quan el ministre de l'Interior era Mario Scelba. Sanciona l'apologia individual o col·lectiva amb fins a dos anys de presó i prohibeix manifestacions públiques sota pena de fins a tres anys de presó.

L'altra llei és del 1993, sota el govern del socialista Giuliano Amato, amb "mesures urgents en matèria de discriminació racial, ètnica i religiosa". Coneguda com "llei Mancino", representa el principal instrument legislatiu contra aquests delictes.

En referència a la primera llei, el Suprem aclareix que el ritual propi de l'antic Partit Feixista constitueix un delicte quan representi "un perill concret de reorganització" d'aquesta formació, prohibida per la Constitució.

També que "en determinades condicions" pot ser un delicte tipificat a la llei de 1993, que prohibeix "les manifestacions exteriors pròpies o usuals d'organitzacions, associacions, moviments o grups" que incitin a la discriminació per motius de raça o nacionals.

Diverses salutacions en públic

El passat feixista d'Itàlia continua sent una qüestió polèmica i la sentència del Suprem no ajuda a calmar el debat. Hi ha diverses formacions d'extrema dreta, com Forza Nuova o CasaPound, que solen participar sense més problema en manifestacions públiques.

La nit del 7 de gener centenars de persones vestides amb camises negres i en formació militar van fer la salutació feixista al centre de Roma

Un altre cas recent va ser el 20 de desembre, quan van ser condemnats set membres de Forza Nuova per l'assalt de la seu romana del sindicat CGIL, l'any 2021. Alguns dels seus simpatitzants van rebre la sentència a la sala del Tribunal de Roma fent la salutació feixista davant del jutge.

ARXIVAT A:
Extrema dretaItàliaFeixisme
Anar al contingut