La remuneració dels dipòsits s'estanca

La rendibilitat dels dipòsits s'estanca a Espanya, que està lluny de països com França

Espanya està per sota del que es paga de mitjana a Europa pels dipòsits bancaris nous, i aquest setembre, a més, la remuneració s'ha estancat al 2,3%, lluny del 3,6% que es paga a França

Jordina Molas Salort

Els bancs espanyols no estan entrant en la carrera per la remuneració dels dipòsits, i això no té res a veure amb el que està passant a Europa, on de mitjana fa mesos que es paguen més.  

Aquests últims dies els principals bancs han presentat uns beneficis disparats des de principis d'any. El seu negoci bancari es basa en la diferència entre el que cobren per hipoteques i crèdits i el que paguen pels dipòsits, pels diners que els clients els deixen. Doncs bé, els ingressos els han crescut per la pujada dels tipus d'interès del Banc Central Europeu, però, en canvi, el que paguen pels dipòsits nous no va al mateix ritme.
 

La remuneració s'estanca al 2,3%

Des de principis d'any la remuneració havia començat a pujar tímidament: els bancs espanyols van començar l'any pagant un 0,5% i a l'estiu van arribar al 2,3% per als dipòsits a un any. Però al setembre s'ha estancat i es manté al 2,3%, com a l'agost.

Els màxims responsables dels bancs han assegurat durant aquests mesos que no tenen intenció de començar una guerra del passiu, com va passar fa anys, perquè ara, diuen, tenen prou liquiditat del Banc Central Europeu. 

Bitllets i monedes d'euro (ACN)
Bitllets i monedes d'euro (ACN)

Els dipòsits a Espanya, a la cua de les remuneracions

Amb tot, Espanya va ser l'únic dels principals països europeus on no va créixer la remuneració al setembre, i això tenint en compte que ja està per sota de la mitjana europea, que se situa al 3%, segons dades del Banc Central Europeu.

Els països on es paga més pels dipòsits nous són França, amb un 3,66%, i Itàlia, amb un 3,5%. Alemanya també està per sobre del que es remunera a Espanya, i supera el 3,2%. Per sota la mitjana europea, només hi trobem tres dels principals socis europeus: Espanya, Portugal i Grècia.
 

On es pot aconseguir més remuneració?

Per ara, les entitats més interessades a remunerar pels estalvis han sigut els bancs online, els coneguts com a neobancs, com a reclam per atraure nous clients, i també les entitats que tenen seu en un altre país europeu però que ofereixen els seus serveis aquí.

A l'estat espanyol, el que més s'està remunerant és obrir un compte bancari, però pot estar limitat a l'aportació d'una quantitat de diners o a un termini temporal.

Com a alternativa d'inversió, els estalviadors que volen tenir més rendiment però amb una aposta conservadora han optat per posar els diners a les lletres del Tresor. A l'última subhasta de principis d'octubre, les lletres a dotze mesos van obtenir una rendibilitat del 3,8%.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBancaBanc Central Europeu
Anar al contingut