Barcelona

La rehabilitació del turó de la Rovira deixa al descobert el barri de les barraques

Passejar pel turó de la Rovira serà aviat fer-ho també per la història de Barcelona. Els treballs de recuperació d'aquest espai han deixat al descobert els carrers i cases que formaven el barri de les barraques, l'únic vestigi important del barraquisme a la capital catalana. Això, al costat d'una bateria antiaèria construïda per protegir la ciutat durant la guerra. Els accessos, la seguretat i l'enllumenat s'estan millorant per convertir tot l'espai en un centre de memòria de la història recent de Barcelona.

Actualitzat
La neteja i restauració de la bateria antiaèria de la Guerra Civil al turó de la Rovira es va encetar el passat mes de maig. És el vestigi més important de la defensa activa de Barcelona durant la Guerra Civil. Es va construir entre els anys 1937 i 1938 per intentar aturar els bombardejos sobre la ciutat. Es vol dignificar i museïtzar unes restes que havien estat molt abandonades. Durant tots aquests mesos de treballs, els tècnics s'hi han trobat sorpreses històriques.

Hi ha quedat visible tota la trama del nucli de barraques que es van construir al turó de forma espontània entre els anys 40 i 80 davant la manca d'habitatge a la ciutat. En aquests quaranta anys es van fer 110 barraques al lloc que els veïns anomenaven "els canons", en un moment en què unes 100.000 persones vivien en barraques a Barcelona. Poc abans dels Jocs Olímpics, les últimes barraques del turó es van enderrocar. Les restes, que aviat es començaran a restaurar, són l'únic vestigi important del barraquisme a la capital catalana. Terres enrajolats, murs d'obra i escales formen un conjunt de gran interés històric, íntimamente lligat amb la bateria antiaèria.

Amb tots aquests episodis històrics al descobert, el turó de la Rovira s'està preparant ara per ser un espai de memòria dedicat sobretot als anys de la guerra i de la postguerra. Els accessos s'estan marcant, hi haurà enllumenat, baranes i senyalització per fer possibles diferents itineraris per conèixer una part de poc coneguda de la història de Barcelona. Que en aquest cas és memòria viva, perquè també implica les persones que hi van haver de viure durant dècades en barraques.

Les obres es fan en un lloc difícil de treballar pel gran pendent. Ha calgut desbrossar manualment i netejar de runa tot el vessant de la muntanya abans de treure a la llum les restes de les barraques. Ara cal trobar la manera de consolidar i protegir unes restes fràgils però valuoses, en diversos sectors del turó. L'Agència del Carmel executa les obres de rehabilitació sota la direcció del Museu d'Història de Barcelona, que està fent una investigació històrica i patrimonial a fons de l'espai, i amb el suport del Memorial Democràtic de Catalunya. En una segona fase es preveu crear un centre d'interpretació en un dels espais coberts de la bateria.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut