La quarantena per contactes de positius es redueix de 14 a 10 dies a Catalunya

Aquest canvi també tindrà incidència en els centres educatius on, des d'aquest dijous, les quarantenes seran ja per un període de 10 dies

RedaccióActualitzat

A partir d'aquest dijous, les quarentenes per estar en contacte amb una persona que ha donat positiu de Covid-19 passen a ser de 10 dies per a tota la població de Catalunya. Fins ara, calia fer un confinament de 14 dies a partir del contacte amb una persona que havia donat postitiu en un test PCR.

L'objectiu de reduir els dies de quarantena és que es compleixi millor la mesura durant els dies que és més probable el contagi. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va apuntar la setmana passada que s'escurçarien els dies de quarantena perquè es complís millor.

Així ho confirma el nou protocol del Departament de Salut:

Argimon ja va anunciar la setmana passada que es produiria aquest canvi i va argumentar així la decisió:

"Tots sabem que 14 dies és la millor opció, però també hi havia el balanç risc-benefici d'escurçar aquesta quarantena pensant que hi ha un cert risc,  que pensem que és un risc controlable, però pensant en el possible benefici d'una millora pel que seria el compliment."

A les escoles, també quarantenes de 10 dies

Aquest canvi també tindrà incidència en l'àmbit escolar. Per tant, les quarantenes que tinguin lloc als centres educatius seran ja per un període de 10 dies.

El Departament d'Educació ha informat que en el cas de les quarantenes iniciades abans de l'entrada en vigor del nou document, els centres avisaran les famílies que els infants podran reprendre l'activitat presencial un cop hagin passat els 10 dies. Tot i el canvi de dies de quarantena, les autoritzacions de confinament signades per les famílies en el seu dia continuen sent vàlides.
 

Els companys d'un menor positiu han d'esperar que una unitat mòbil es desplaci a l'escola per fer-los les PCR (ACN/ Àlex Recolons)
Els companys d'un menor positiu han d'esperar que una unitat mòbil es desplaci a l'escola per fer-los les PCR (ACN/Àlex Recolons)

Les famílies han de fer quarantena?

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha volgut aclarir aquest dijous una situació que ja contemplava el protocol però que era anecdòtica, però que ara s'ha convertit en freqüent.

Han d'aïllar-se les famílies dels infants que estan en quarantena perquè a la classe hi ha hagut un positiu?

La resposta és que els contactes de contactes estrets no han de fer quarantena.

És a dir, si en un grup estable de convivència hi ha un nen o nena que té símptomes, i acaba sent positiu, els seus companys del grup són contactes estrets, i hauran de fer quarantena de 10 dies. Els seus pares, però, no s'hauran d'aïllar. Només les famílies de l'infant positiu de Covid.

Professionals de les escoles

Els professionals que es trobin en confinament sense baixa mèdica també es podran reincorporar als centres educatius un cop transcorreguts aquests 10 dies, conjuntament amb la resta del grup estable de convivència.

I els que tinguin una baixa mèdica prescrita inicialment per 14 dies, que hagin estat substituïts en el seu lloc de treball al centre educatiu, s'incorporaran un cop acabi aquesta baixa mèdica, moment en què també finalitzarà el nomenament del seu substitut.

En cas positiu, s'establirà la quarantena de 10 dies del grup i tutor, i s'indicarà la prova PCR al mateix centre o en altres punts específics segons indiquin els equips d'atenció primària.
 

14 dies de quarantena a les residències

Pel que fa a les residències geriàtriques, es recomana que l'aïllament sigui de 14 dies després del diagnòstic, sempre que siguin asimptomàtiques i no tinguin febre durant tres dies, o bé després de 10 dies si s'ha fet una prova i ha donat negatiu.

Argimon ha detallat que en els ingressos a les residències, la persona que hi entri, sempre asimptomàtica, ha de fer un aïllament de 14 dies.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut