Vitòria

La prohibició de l'Audiència Nacional uneix per primer cop PNB i EH Bildu per enfortir el "nou escenari" de pau

PNB i Sortu donen suport, en un gest sense gaires precedents, a una nova manifestació en favor dels presos d'ETA després que l'Audiència Nacional hagi prohibit la que hi havia convocada, la iniciativa "Tantaz tanta" (Gota a gota). És la primera vegada que els dos partits s'uneixen per demanar canvis en la política penitenciària i enfortir el "nou escenari" de pau obert a Euskadi.

RedaccióActualitzat

Reacció inesperada davant la prohibició del jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, a la manifestació de dissabte al País Basc en favor dels presos d'ETA. Un particular ha presentat una nova sol·licitud per poder celebrar una altra marxa en favor dels presos, a Bilbao, a la mateixa hora. I li dona suport: Sortu, però també el PNB. "Drets humans, acord i pau" és el lema de la manifestació". En un gest sense gaires precedents, el Partit Nacionalista Basc i els partits integrats a Bildu, des de Sortu fins a Eusko Alkartasuna, han comparegut en roda de premsa, juntament amb els sindicats ELA i LAB, per fer una crida a la ciutadania a participar en aquesta marxa, que serà silenciosa. El president del PNB ha assegurat que la situació és excepcional i que la resposta també ho ha de ser. L'executiu d'Urkullu no hi participarà.

La iniciativa "Tantaz tanta" (Gota a gota) ha portat aquest col·lectiu a desconvocar la manifestació a favor dels presos d'ETA, després de la prohibició del jutge de l'AN Eloy Velasco. Tot seguit, però, el PNB i els partits que integren l'esquerra abertzale han convocat una nova marxa a Bilbao que partirà de la plaça de la Casilla, demà, dissabte, a les 18.00 hores, sota el lema "Gizeh Eskubideak. Konponbidea. Bakea" (Drets humans. Acord. Pau).

El president del PNB, Andoni Ortuzar, i el de Sortu, Hasier Arraiz, han comparegut conjuntament, poc després poc després de la desconvocatòria, per llegir un comunicat en què han expressat "davant la conculcació de drets humans i davant mesures excepcionals negatives", la seva voluntat política "d'enfortir el nou escenari obert al nostre poble i de prendre les mesures necessàries per consolidar-lo".

Velasco ha prohibit la marxa de "Tantaz tanta" perquè considera que aquesta plataforma ciutadana és una successió del col·lectiu de suport a presos d'ETA Herrira, les activitats de la qual ell mateix va suspendre durant dos anys.

Aquesta resolució de Velasco s'ha produït després que, aquest matí, el també jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz autoritzés la marxa en favor dels presos en entendre que no hi havia indicis que s'hi pogués cometre un delicte d'enaltiment del terrorisme. No obstant això, davant la petició de la Fiscalia de prohibició cautelar, tal com havien sol·licitat tres associacions de víctimes (AVT), Ruz ha remès el seu acte al jutge Velasco en ser l'instructor de la causa contra Herrira, i finalment s'ha prohibit.

Aquesta decisió ha motivat nombroses crítiques per part del govern Basc, partits nacionalistes i sindicats pel que consideren "greu i incomprensible".

Només el PP ha dit que respecta la resolunció judicial i UPyD s'ha felicitat de la prohibició.

Finalment, la marxa convocada en defensa dels drets dels presos d'ETA i contra la dispersió s'ha convertit en una mostra de suport "al nou escenari obert", segons els seus promotors.

L'AVT ha anunciat que presentarà una denúncia a l'Audiència Nacional per sol·licitar també la prohibició d'aquesta nova manifestació perquè "intenta soscavar i revocar una decisió judicial" , en referència a la prohibició del jutge Velasco.

Amb aquesta nova convocatòria conjunta de les dues forces majoritàries a Euskadi i dels principals sindicats bascos, a la qual ja s'han sumat altres partits com Geroa Bai i col·lectius de gran calat social a Euskadi com Lokarri, s'espera que l'assistència, dissabte, sigui multitudinària.

De fet, abans de conèixer-se la nova marxa conjunta, les xarxes socials han recollit al llarg d'aquesta tarda múltiples adhesions en què es llegia "Ni Banoa" (Jo hi vaig), en referència a la manifestació prohibida.



 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut