El Japó permet el consum d'ós en època de caça (Pexels/Alex Dugquem)

La primera màquina expenedora de carn d'os al Japó, un èxit: per què se'n consumeix

La iniciativa ha estat idea d'un restaurant local i triomfa sobretot entre els turistes, que la compren com a souvenir

RedaccióActualitzat

El Japó és el país del món amb més màquines de vènding per càpita, 1 per cada 31 habitants. N'hi ha per tot arreu i s'hi pot trobar de tot: menjar -des de snacks a insectes o hamburgueses-, begudes, joguines, accessoris de tota mena i, ara també, carn fresca d'os.

La idea ha estat del restaurant Soba Goro de Semboku, a la prefactura d'Akita, al nord del país, que ha posat una màquina expenedora de carn d'os a l'estació de tren de Tazawako com a reclam per a la clientela.

La idea ha estat tot un èxit, sobretot entre els turistes, que se l'enduen com a souvenir.


Posar carn a taula, cada cop més habitual

Si pensem en gastronomia tradicional japonesa és possible que el primer que ens vingui al cap sigui una dieta d'arròs, verdures, ramen, soja fermentada, algues i peix. Però també hi ha carn als plats de les llars i restaurants nipons, sobretot al nord del Japó i a les zones muntanyoses, on la caça sempre ha estat font d'alimentació.

Cérvols, porcs senglars, conills, ossos rentadors, faisans o ossos salvatges s'han caçat sovint a les àrees muntanyoses, sobretot quan la collita fallava, en les zones on era difícil conrear i també per controlar la sobrepoblació d'algunes espècies. Perquè, com passa aquí, cérvols, conills i porcs senglars també se'ls mengen les collites i els ossos els ataquen els ramats.

La carn de vaca, ovella, porc i pollastre de granja es va introduir més tard, però també és habitual, en part pel contagi de la cultura occidental.

La religió budista, eminentment vegetariana perquè és contrària a la violència i el patiment animal, no prohibeix del tot el consum de carn quan és per raons de pes, com si fallen les collites o per no llençar menjar.

Màquina expenedora de regals a Tòquio (Reuters)

Ossos salvatges abatuts per caçadors locals

Menjar carn d'os està permès al Japó durant la temporada de caça per aprofitar la dels animals que s'han de sacrificar. La carn d'os es ven fresca o enllaunada i sovint es menja com a estofat.

La d'aquesta màquina expenedora, que es va instal·lar al novembre i s'ha fet tan popular, és fresca i prové d'ossos salvatges de la zona abatuts per caçadors locals. Segons el diari nipó Mainichi, la carn es ven a 2.200 iens --15,26 euros-- els 250 grams i no només ha atret un flux constant de clients sinó també comandes per correu des de Tòquio, a 400 quilòmetres de distància.


Segons el ministeri de Medi Ambient, el contacte entre ossos i humans no para de créixer, en part perquè aquests mamífers cada cop s'acosten més a zones residencials buscant menjar. Fa tres anys, n'hi va haver més de 20.000, d'incidents, en els quals van morir 2 persones i 158 van resultar ferides. El 40% d'aquestes trobades entre ossos i humans van ser en àrees residencials i urbanes o en zones agrícoles.


També hi ha màquines amb carn de balena

Segons l'Associació de Fabricants de Sistemes de Vènding del Japó, el 2020 hi havia 4 milions de màquines expenedores en un país de 126 milions d'habitants, és a dir, pràcticament una per cada 31 habitants.

Des d'aquest gener també n'hi ha que venen, fins i tot, carn de balena, malgrat les protestes de grups ecologistes. L'ha instal·lat la companyia balenera Kyodo Senpaku, la més gran del país, en un intent d'estendre el consum d'aquest cetaci al Japó. De fet, té previst instal·lar-ne un centenar els pròxims cinc anys per tot el país.

 

ARXIVAT A:
AlimentacióJapó
Anar al contingut