Sant Joan Despí

La premsa internacional recull la "V" d'uns catalans amb l'ull posat a Escòcia

Mitjans com "Le Monde", "The Guardian" o "The Wall Street Journal" recullen la mobilització massiva dels catalans.

El moviment independentista és notícia d'obertura a la portada d'aquest divendres de l'"International New York Times".

A les 17.14 hores, un dels mitjans de comunicació estrangers que li donava més importància era "Le Monde".

Irene VaquéActualitzat

La massiva mobilització de la "V" ha trobat ressò en la premsa internacional, amb informacions contextualitzades i amb força referències a Escòcia.

El moviment independentista és notícia d'obertura a la portada d'aquest divendres de l'"International New York Times", amb el titular "Els altres secessionistes" i el peu de foto "Una setmana abans del referèndum independentista d'EScòcia, els partidaris que Catalunya se separi d'Espanya s'han manifestat a Barcelona".

 

A les 17.14 hores, coincidint amb el moment culminant, un dels mitjans de comunicació estrangers que li donava més importància era "Le Monde". Amb un lloc destacat a la portada de l'edició digital, just a sota la notícia d'obertura, el rotatiu francès titulava: "Els independentistes catalans es manifesten i volen imitar Escòcia".

 

 

La informació incorporava un seguiment exhaustiu via Twitter per part de la seva corresponsal a Espanya, Sandrine Morel.

 

El britànic "The Guardian" informa de la manifestació de centenars de milers de persones en una Catalunya on molts confien que el cas escocès pugui empènyer el procés català. I, recollint la crida que va fer ja la vigília de la Diada des de Twitter en anglès i en català, publica una galeria d'imatges que li han enviat els participants a la "V".

 

La BBC explica en un article que els catalans es miren de prop Escòcia i que el govern d'Artur Mas està decidit a tirar endavant la consulta, però també obert a escoltar una eventual oferta de Madrid i a sotmetre-la a la votació del poble, sempre que els termes li semblin adequats.

Tot i que la informació ha aparegut al lloc web i al canal internacional BBC World, el corresponsal de Catalunya Ràdio a Londres, Oriol Serra, ha constatat que la BBC britànica no informava de l'acció, que ha tingut lloc quan falta només una setmana per al referèndum d'Escòcia.

 

L'alemany "Die Welt" comenta que els catalans veuen Espanya com un "estat fallit" i destaca que l'opinió dels independendistes és que, sense el dèficit fiscal que s'arrossega amb Espanya, no hi hauria les retallades que s'han fet i el país seria socialment més just.
 

El nord-americà "The Wall Street Journal"  titula que els independentistes catalans "repten" el govern amb la qüestió del referèndum i han aconseguit que aquesta reivindicació, en el passat minoritària, acabi hagi sent un moviment massiu. També explica que els catalans han pres nota de l'oferta d'última hora de més autogovern que el govern britànic ha fet a Escòcia, cosa que no ha passat a Espanya.

 

A l'italià "Corriere della sera", sota el títol "Catalunya, festa nacional amb els símbols de la independència", el protagonisme és per a una seixantena d'imatges de la mobilització.

 

A l'Argentina, "Clarín" destaca que milers de catalans surten al carrer a demanar la independència, animats per l'exemple d'Escòcia. El rotatiu remarca que és el tercer any que hi ha una mobilització massiva en aquest sentit.

Una mostra de l'interès que ha despertat aquesta nova manifestació multitudinària a Catalunya és que 200 periodistes estrangers s'han acreditat per informar de la "V". A més, per primera vegada, l'agència Associated Press Television News (APTN) ha donat en directe el senyal de la mobilització a mitjans d'arreu del món.

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut