PP i Vox no fan cas a Europa i tiren endavant la llei que pot portar Doñana al col·lapse

El govern espanyol anuncia que ho portarà al TC i científics i ecologistes alerten que el parc es mor

RedaccióActualitzat

El Parlament d'Andalusia ha aprovat aquest dimecres la tramitació d'una proposició de llei que legalitzarà centenars de pous il·legals que extreuen aigua dels aqüífers del parc natural de Doñana.

És una proposta de llei presentada pel PP i Vox, amb l'argument que servirà alhora per protegir el parc i per garantir els regadius.

PP i Vox han donat llum verda a la tramitació de la proposició de llei sense fer cas dels advertiments de la Unió Europea, que ha amenaçat de multar Espanya si es legalitzen més regadius, i amb l'oposició del govern espanyol.

La proposició de llei reconeix com a agrícoles unes 800 hectàrees dels municipis d'Almonte, Bonares, Lucena del Puerto, Moguer i Rociana del Condado, una decisió que qüestiona Brussel·les. En canvi, el govern andalús defensa que, malgrat l'ampliació de regadius, no autoritzarà cap extracció d'aigües de l'aqüífer de Doñana.

Tampoc hi estan gens d'acord els responsables científics del parc, que asseguren que, després de 4 anys de sequera, els regadius estan esgotant els aqüífers i que a causa d'això el parc s'està morint.

El text, que podria aprovar-se com a molt aviat a finals de maig, compta amb el rebuig dels grups de l'oposició: PSOE-A, Per Andalusia i Endavant Andalusia.

Representants dels regants aplaudeixen després de l'aprovació de la proposició de llei al Parlament andalús
Representants dels regants aplaudeixen després de l'aprovació de la proposició de llei al Parlament andalús (EFE / José Manuel Vidal)

Sánchez: "Doñana no es toca"

El govern espanyol ha titllat la llei de "frívola" i té previst portar-la al Tribunal Constitucional i a la justícia de la Unió Europea per aturar-la.

Al vespre, en un míting a Burgos, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estat contundent en el rebuig a la proposició de llei aprovada al Parlament andalús:

"Doñana no es toca, Doñana és patrimoni dels andalusos, de tots els espanyols, i Doñana no es tocarà"

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, l'ha qualificada de "demagògica" i "enganyosa", perquè està prometent aigua als empresaris agrícoles del nord de Doñana, quan no n'hi ha, d'aigua:

"És bastant simptomàtic i vergonyós que el govern responsable de vetllar pel bon estat d'un dels ecosistemes més preciosos d'Europa, com és Doñana, impulsi i adopti mesures i aprofiti la majoria que es configura amb els vots de la ultradreta per atacar Doñana."

La vicepresidenta tercera del govern espanyol ha acusat Moreno d'utilitzar "la tàctica pròpia de l'assetjador", en què la culpa és de l'assetjada, en aquest cas, el parc de Doñana. També l'ha criticat per actuar per "càlcul electoral" i actuar amb "arrogància de senyoret".

Mentrestant, el ministeri encapçalat per Ribera ha anunciat el tancament de 200 pous il·legals, i també s'ha fet ressò d'un informe del CSIC que alerta de la situació límit del parc:


Una diputada aboca sorra a l'escó de Moreno

En el transcurs del debat al Parlament andalús, la diputada d'Endavant Andalusia Maribel Mora ha abocat un vas de sorra seca a l'escó del president de la Junta, Juanma Moreno.

Des del faristol, Mora ha denunciat que Moreno "assecarà" Doñana i, seguidament, s'ha dirigit a l'escó del president andalús i hi ha abocat el contingut d'un got ple de sorra seca.

En aquell moment, Moreno no era a l'hemicicle. El president del Parlament, Jesús Aguirre, ha cridat a l'ordre la diputada i li ha retret que s'hagi "mofat i faltat el respecte" a la cambra.

La diputada ha tornat al faristol i, davant l'enrenou a l'hemicicle, ha demanat al president de la cambra que garantís el silenci. "Si el que vol és cridar l'atenció, compri's un mico", li ha respost Aguirre.


"Alimenta el conflicte i genera tensió"

És el parer del biòleg Miguel Delibes, president del Consell de Participació de Doñana, que aquest dilluns s'ha reunit per analitzar la situació, i on la majoria d'opinions s'han mostrat contràries a la llei:

"No fa més que generar tensió, alimentar el conflicte i fer jocs polítics que s'assemblen al toreig de saló, quan la situació que tenim exigeix prendre's les coses seriosament."

Per la seva banda, Eloy Revilla, director de l'Estació Biològica de Doñana, del CSIC, recorda que la sequera i els pous conjuntament han fet baixar 6 metres el nivell de l'aqüífer:

"Per a l'aqüífer no hi ha diferències entre una extracció legal o il·legal, és la suma total la que genera l'impacte. El que caldria fer és reduir substancialment el consum d'aigua de l'aqüífer, sobretot quan la disponibilitat està baixant."

La llacuna de Santa Olalla té l'origen en les descàrregues d'aigua de l'aqüífer de Doñana (CSIC)

De 470.000 aus aquàtiques a 87.000 en només un any

El resultat és que els últims anys les tres llacunes del parc que eren permanents ja no ho són, i més de la meitat de les grans no s'inunden des del 2013, per la sequera però sobretot pels regadius.

La llacuna del Moral de Doñana, en dues imatges del 2011 i el 2020 que mostren com s'ha assecat (EDB/CSIC)

Amb les llacunes seques, el nombre d'aus aquàtiques que tenen Doñana com a lloc on passar l'hivern han baixat dràsticament: en només un any han passat de 470.000 exemplars a només 87.000.

Es calcula que la superfície de regadiu amb hivernacle ha augmentat més d'un 30% els últims 10 anys, i moltes de les noves explotacions s'alimenten de pous oberts sense permís.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el TJUE, va sentenciar el juny del 2021 que Espanya no va protegir de manera adequada els aqüífers que alimenten les zones humides de Doñana ni tampoc els hàbitats naturals que hi ha.

Interior d'un hivernacle de la província de Huelva on es cultiven maduixes (Pixabay)

"Són insaciables i mouen moltíssims diners"

Juan Romero, portaveu d'Ecologistes en Acció, atribueix la llei a la influència política i econòmica dels empresaris agrícoles que conreen enormes explotacions de maduixa i altres fruits vermells als municipis limítrofes:

"Són insaciables i mouen moltíssims diners: només el sector de la fruita vermella al voltant de Doñana mou més de 1.000 milions d'euros i pensen que l'aigua és un recurs infinit i que l'agricultura pot créixer infinitament."

Revilla explica que l'objectiu de la llei és legalitzar moltes de les noves explotacions, no se sap quantes, cosa que empitjorarà molt la situació, perquè servirà per consolidar-les:

"No estem parlant d'una extracció d'aigua de l'aqüífer en el futur, sinó l'actual, es convertiran en drets adquirits, i un problema que ara ja és complicat serà encara més difícil de solucionar."

Romero afirma que el parc de Doñana està arribant al col·lapse, perquè després de 4 anys consecutius "sense una gota d'aigua" ha passat de ser una zona humida reconeguda internacionalment a semblar més aviat "un desert".

Tant Ecologistes en Acció com el Fons Mundial per a la Natura (WWF) han anunciat que denunciaran davant la Unió Europea tot allò relacionat amb la proposició de llei aprovada al Parlament andalús.

Ecologistes en Acció acudirà a la Unesco i a la Comissió Europea per demanar que se salvaguardin els recursos naturals i la biodiversitat del parc. Per la seva banda, WWF ha definit l'aprovació de la proposició de llei com una violació flagrant de la sentència del Tribunal de Justícia Europeu de 2021 i ha assenyalat que ho posarà en coneixement de la Comissió Europea.


La competència hidrogràfica és del govern espanyol

La base per a la inconstitucionalitat de la nova llei és que la gestió de la conca hidrogràfica del Guadalquivir no és una competència andalusa, sinó del govern espanyol.

La llei pretén "una millora en l'ordenació de les zones agrícoles del comtat de Huelva", i afecta els municipis d'Almonte, Bonares, Lucena del Puerto, Moguer i Rociana del Condado.

La podeu llegir al Butlletí Oficial del Parlament d'Andalusia publicat el 13 de març, que és entre les pàgines 17 i 37 d'aquest document.

 

 

ARXIVAT A:
AndalusiaSequeraAgriculturaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut